Memòria de Mallorca recorre al Constitucional contra la protecció de la Feixina
El Tribunal Suprem ha confirmat que el Consell de Mallorca haurà de protegir el monòlit, però l'associació esgotarà la darrera via abans d'anar als tribunals europeus
PalmaL'associació Memòria de Mallorca ha recorregut al Tribunal Constitucional contra la darrera resolució del Suprem que confirma que el Consell de Mallorca haurà de protegir el monòlit de la Feixina. Segons ha informat Diario de Mallorca i ha confirmat l'ARA Balears amb fonts de la institució insular, l'alt tribunal ha inadmès el recurs que va presentar Memòria de Mallorca contra la sentència que ja obligava en primera instància protegir el monument. D'aquesta manera, la sentència anterior és ferma.
Ara bé, el Suprem "no entra en la qüestió de fons, no valora el recurs", explica en declaracions l'ARA Balears la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver. "Una vegada que rebem la desestimació, veim que al full posa que no hem presentat la documentació adequadament i que, per això, es desestima. Però nosaltres no hi estam d'acord, no és cert", apunta Oliver, qui defensa que van lliurar tota la informació necessària.
Com que consideren que la resolució de l'alt tribunal els deixa “desemparats”, a Memòria de Mallorca només els queda una possibilitat, que és anar al Constitucional. “El que li hem dit és que el que diu el Suprem no és cert i argumentam tot el que hem presentat perquè ho valori”, indica. No obstant això, confessa que no són gaire optimistes, i lamenten que si el Constitucional no ho admet les costes –que ha de pagar l’associació– es duplicaran.
El termini de protecció
Sigui com sigui, fonts del Consell de Mallorca puntualitzen que encara han de rebre la notificació per part del jutjat Contenciós Administratiu número 3, que és on es va dur el tema des del primer moment. Aleshores, la institució insular tindrà un termini de dos mesos per protegir el monòlit, sempre en el cas que la via constitucional no hagi donat bon resultat i ho hagi aturat. Fins ara, només han rebut la notificació de la Sala d'Audiències del Suprem.
"El Consell de Mallorca acatarà aquesta imposició per imperatiu legal. Però no hi ha cap voluntat política de catalogar-lo, com demostràrem el 2015", ha declarat la consellera de Cultura i Patrimoni, Bel Busquets, en aquest sentit. La membre del Consell ha recordat que "el recurs de cassació el va presentar Memòria de Mallorca en el Suprem" i que ara està "en les seves mans decidir si ha de continuar fent altres passes endavant en el marc estatal".
Tribunals europeus
Per altra banda, Busquets ha afirmat que "no es descarta" que el Consell de Mallorca recorri als tribunals europeus. "Sí que hi podria haver possibilitat de recórrer a instàncies europees. Però això encara no ho hem acordat en el si del Consell de Mallorca. M'agradaria esperar a parlar amb els meus companys", ha indicat. Per la seva banda, Maria Antònia Oliver també assegura que pretenen recórrer a la justícia europea en el cas que el Tribunal Constitucional no admeti el seu recurs.