Es ven un poblat talaiòtic de Menorca per 950.000 euros
La casa de subhastes Sotheby's adverteix que no s'hi podrà construir però sí organitzar-hi esdeveniments
Barcelona"La curiosa sortida al mercat d'aquesta propietat representa una oportunitat irrepetible per a un col·leccionista particular. No tan sols adquireix una joia arquitectònica prehistòrica, molt representativa de l'illa de Menorca, sinó que també podrà tenir un recinte excepcional per a l'organització d'esdeveniments culturals privats". Així anuncia Sobethy's la venda d'un poblat talaiòtic menorquí: Binissafullet.
Es tracta d'un petit poble prehistòric. Al bell mig hi té un talaiot de planta circular, a l'est s'hi poden veure les restes d'una sala hipòstila i al sud-oest el recinte de taula, en la seva posició original, gràcies a la restauració que es va fer el 1992, durant una excavació arqueològica. A Binissafullet s'hi van recuperar les restes d'una gran quantitat d'àmfores púniques que portaven vi a l’illa, així com restes òssies de xais de poca edat i cabrits, i una gran foguera. Tot plegat indicaria que allà s'hi celebraven rituals entre el segle IV i el III aC. Una peculiaritat que també esmenta la casa de subhastes per convèncer a possibles compradors.
El preu d'un tros de la història de Menorca és de 950.000 euros i s'hi permet l'explotació econòmica però no construir-hi ni res que pugui alterar-lo. L’any 2010 el seu preu era de només 130.000 euros. Segons el canal de televisió IB3, el 2010 la immobiliària que intentava vendre aquest poble talaiòtic assegurava que no s'hi podia construir res: "Està protegit, és un capritx per a un col·leccionista que vulgui comprar-se un tros d'història”. Ara, però, el preu s'ha multiplicat per set perquè ha augmentat l'interès turístic de l'illa.
A tot Menorca s’han inventariat fins a 393 talaiots però no tots tenen la mateixa protecció. Binissafullet és un Bé d'Interès Cultural Protegit i, per tant, no s'hi pot construir. Tanmateix, no està inclòs a la llista de jaciments de Menorca que ara són patrimoni de la humanitat.
No és el primer poblat talaiòtic que es posa a la venda. El juliol del 2018 es va vendre el jaciment arqueològic de Son Catlar, que està envoltat per un impressionant mur, el perímetre del qual arriba als 900 metres de longitud. En aquell moment el Consell Insular de Menorca va decidir comprar-lo per 580.044 euros, perquè és un dels més extensos de Menorca. De moment, però, el govern menorquí no ha mostrat interès a comprar el de Binissafullet.