Talent local a balquena a la Fira de Manacor
El programa es completa amb sis grans produccions catalanes i un firó de primera
PalmaNo és fàcil assolir xifres de dos dígits quan es tracta d’enumerar les edicions d’un esdeveniment cultural, però Manacor supera les dues dècades oferint teatre de primer nivell a través de la seva mostra.
Sis grans produccions catalanes, apostes segures, i una vintena de muntatges amb segell illenc donaran contingut a la XXII Fira de Teatre (es va presentar ahir a l’Auditori de la ciutat), la més rellevant de l’any, la més completa, la que més públic reuneix.
Per començar, un clàssic modern
Manacor serà epicentre cultural, i aparador gegant, entre el 30 de setembre i el 31 d’octubre. Amb Yasmina Reza començarà tot, i amb la versió que d’Art, tot un clàssic modern, que Jordi Galceran ha traduït i Miquel Gorriz ha dirigit. Sobre l’escenari, tres intèrprets de renom: Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva.
Serà el primer dissabte gran d’una fira que torna a importar el teatre que triomfa a Catalunya. El 7 d’octubre arribarà Boscos, del libanès nacionalitzat canadenc Wajdi Mouawad -uns dels dramaturgs més brillants de les darreres dècades, autor de l’aclamada Incendi s. Sota la direcció d’Oriol Broggi, onze actrius i actors en escena i gairebé quatre hores de durada. Serà un dels moments àlgids de la Fira. I dia 8, Un tret al cap, producció de la Beckett, amb Emma Vilarasau, Imma Colomer i Mar Ulldemolins.
La selecció de fora es completa amb Els tres aniversaris - de la Villaroel-, el Calígula de Camus, amb direcció de Mario Gas, que s’ha pogut veure aquest estiu al Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, i T de Teatre, que arriba amb E.V.A per celebrar el 25è aniversari de la companyia.
L’octubre serà el mes del producte local, amb muntatges d’èxit, ja rodats, com U n tramvia anomenat desig, He vist balenes i Cendres, i apostes noves, com ara Jonàs, un projecte personal de Joan Miquel Artigues; Bombers, amb Mariantònia Salas i Salvador Miralles; el Bearn o la casa de les nines, que ha dirigit Frederic Roda; Les darreres paraules de Carme Riera, amb direcció de Rafel Duran i amb Andreu Benito i Josep Orfila; Smiley, una història d’amor, amb Héctor Seoane i Joan Toni Sunyer i dirigida per Joan M. Albinyana, que fa doblet amb La classe, amb la qual Sergi Baos va guanyar el primer Torneig de Dramatúrgia, amb Rodo Gener i Óscar Muñoz.
L’humor d’Overbooking, les rondalles interpretades per Margalida Amengual i el teatre breu de Somnis Produccions i Òrbita -aquest darrer amb els refugiats com a temàtica- també tenen cabuda a la programació d’enguany.
I al novembre, Firó
I si les propostes de la Fira són atractives, les del Firó no queden enrere. Julio Manrique, un habitual de Manacor, hi serà present, en aquest cas com a director de La treva (Time Stands Still), amb una nòmina de luxe (Clara Segura, David Selvas, Ramon Madaula i Mima Riera). La Calòrica, una de les companyies més sorprenents del panorama actual, presentarà Fairfly, i fins i tot l’espectre d’Strindberg recorrerà els seients del teatre de la mà de Mercè Arànega, Lluís Soler i i Jordi Figueres, que representaran Dansa de mort l’11 de novembre. L’endemà serà el torn d’ Abans que arribi l’alemany, de Marta Barceló, que ja ha fet gira per Mallorca i el Principat.