TEATRE

Talent local a balquena a la Fira de Manacor

El programa es completa amb sis grans produccions catalanes i un firó de primera

Héctor Seoane i Joan Toni Sunyer protagonitzen Smiley. Una història d’amor, de Guillem Clua i dirigida per Joan M. Albinyana.
i Rafel Gallego
09/09/2017
2 min

PalmaNo és fàcil assolir xifres de dos dígits quan es tracta d’enumerar les edicions d’un esdeveniment cultural, però Manacor supera les dues dècades oferint teatre de primer nivell a través de la seva mostra.

Sis grans produccions catalanes, apostes segures, i una vintena de muntatges amb segell illenc donaran contingut a la XXII Fira de Teatre (es va presentar ahir a l’Auditori de la ciutat), la més rellevant de l’any, la més completa, la que més públic reuneix.

Per començar, un clàssic modern

Manacor serà epicentre cultural, i aparador gegant, entre el 30 de setembre i el 31 d’octubre. Amb Yasmina Reza començarà tot, i amb la versió que d’Art, tot un clàssic modern, que Jordi Galceran ha traduït i Miquel Gorriz ha dirigit. Sobre l’escenari, tres intèrprets de renom: Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva.

Serà el primer dissabte gran d’una fira que torna a importar el teatre que triomfa a Catalunya. El 7 d’octubre arribarà Boscos, del libanès nacionalitzat canadenc Wajdi Mouawad -uns dels dramaturgs més brillants de les darreres dècades, autor de l’aclamada Incendi s. Sota la direcció d’Oriol Broggi, onze actrius i actors en escena i gairebé quatre hores de durada. Serà un dels moments àlgids de la Fira. I dia 8, Un tret al cap, producció de la Beckett, amb Emma Vilarasau, Imma Colomer i Mar Ulldemolins.

La selecció de fora es completa amb Els tres aniversaris - de la Villaroel-, el Calígula de Camus, amb direcció de Mario Gas, que s’ha pogut veure aquest estiu al Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, i T de Teatre, que arriba amb E.V.A per celebrar el 25è aniversari de la companyia.

L’octubre serà el mes del producte local, amb muntatges d’èxit, ja rodats, com U n tramvia anomenat desig, He vist balenes i Cendres, i apostes noves, com ara Jonàs, un projecte personal de Joan Miquel Artigues; Bombers, amb Mariantònia Salas i Salvador Miralles; el Bearn o la casa de les nines, que ha dirigit Frederic Roda; Les darreres paraules de Carme Riera, amb direcció de Rafel Duran i amb Andreu Benito i Josep Orfila; Smiley, una història d’amor, amb Héctor Seoane i Joan Toni Sunyer i dirigida per Joan M. Albinyana, que fa doblet amb La classe, amb la qual Sergi Baos va guanyar el primer Torneig de Dramatúrgia, amb Rodo Gener i Óscar Muñoz.

L’humor d’Overbooking, les rondalles interpretades per Margalida Amengual i el teatre breu de Somnis Produccions i Òrbita -aquest darrer amb els refugiats com a temàtica- també tenen cabuda a la programació d’enguany.

I al novembre, Firó

I si les propostes de la Fira són atractives, les del Firó no queden enrere. Julio Manrique, un habitual de Manacor, hi serà present, en aquest cas com a director de La treva (Time Stands Still), amb una nòmina de luxe (Clara Segura, David Selvas, Ramon Madaula i Mima Riera). La Calòrica, una de les companyies més sorprenents del panorama actual, presentarà Fairfly, i fins i tot l’espectre d’Strindberg recorrerà els seients del teatre de la mà de Mercè Arànega, Lluís Soler i i Jordi Figueres, que representaran Dansa de mort l’11 de novembre. L’endemà serà el torn d’ Abans que arribi l’alemany, de Marta Barceló, que ja ha fet gira per Mallorca i el Principat.

stats