Taylor Swift fa història als Grammy i supera Frank Sinatra
Les dones s'emporten pràcticament tots els grans premis
BarcelonaAmb molta diferència, van ser les dones les que van pujar més vegades a l'escenari de la 66a edició dels Grammy, els premis més importants de la música. Taylor Swift va fer història a l'emportar-se els premis a millor àlbum i a millor àlbum pop amb Midnight. Amb aquests premis es va convertir en la primera artista a aconseguir quatre premis al millor àlbum de l'any, un més que Frank Sinatra, Stevie Wonder i Paul Simon.
Però moltes altres dones també van triomfar als Grammy: Miley Cyrus, Billie Eilish, SZA, Lainey Wilson, Karol G... Les coses han canviat molt en sis anys. El 2018 va esclatar la polèmica perquè algunes veus van criticar que els grans premis de la música menystenien les dones: n'hi havia poques que s'emportessin guardons i la majoria d'actuacions eren de cantants masculins. Aleshores també van ser força controvertides les declaracions de l'exdirector dels premis Neil Portnow, que va dir que les dones havien de fer-se notar més i millorar el seu rendiment.
Celine Dion, que va reaparèixer per sorpresa després de mesos apartada per una malaltia neurològica que dificulta que pugui cantar, va entregar el premi de millor àlbum a Swift. Dion va ser rebuda amb una llarga ovació i va afirmar que estava "molt contenta de poder ser als Grammy". Swift va dedicar el premi a Lana Del Rey i va assegurar que "si no fos per tota la feina que havia fet no hi hauria tantes artistes extraordinàries". La gran triomfadora dels Grammy va aprofitar l'escenari per anunciar un nou àlbum: The tortured poets department (El departament de poetes torturats), que s'editarà el 19 d'abril.
Miley Cyrus, que es va canviar de vestit quatre vegades, es va emportar dos premis: el de millor gravació i el de millor actuació de pop solista per Flowers. L'artista va demostrar una vegada més que té sentit de l'humor: "Crec que no m'he deixat a ningú, però potser sí que m'he oblidat la roba interior". Una altra de les guanyadores de la nit va ser Victoria Monét, que amb 34 anys es va emportar el guardó a millor artista revelació. Monét, autora d'On my mama, va recordar la seva mare: "Una mare soltera que va haver de criar sola una nena força terrible".
Una de les altres favorites, Billie Eilish, es va emportar el premi a millor cançó de l'any per What was I made for?, el tema que va escriure per a la pel·lícula Barbie. SZA va rebre dos guardons: el de millor àlbum R&B progressiu per SOS, i el de millor cançó R&B por Snooze, un premi que va recollir minuts després d'haver actuat dalt l'escenari.
Un dels moments més emotius de la nit va ser l'aparició de Joni Mitchell. L'artista, de 80 anys, va actuar per primera vegada a la cerimònia i va cantar Both sides now (1968). Mitchell va tenir un aneurisma fa deu anys que va deixar-la pràcticament sense poder parlar. Amb el cabell recollit en forma de trenes, una boina i un bastó, va cantar asseguda en una gran cadira i va fer plorar més d'un. "He mirat la vida des d'ambdues bandes. La del guanyador i la del perdedor", va assegurar amb un somriure. La cantant també va recollir un premi, el de millor àlbum folk de l'any per Joni Mitchell at Newport. Un dels altres moments més emotius de la nit va ser l'homenatge a Sinead O’Connor, que va morir l'estiu passat. Annie Lennox va recordar-la interpretant Nothing compares 2 U.
Una altra de les guardonades va ser la banda femenina Boygenius, que van aconseguir el premi en la categoria de rock per Not strong enough. La colombiana Karol G es va convertir en la primera cantant a triomfar en el gènere urbà amb Mañana será bonito.
Els Grammy van tenir també alguns moments sorprenents i inesperats. Al final de la cerimònia i després d'haver pujat a l'escenari per recollir tres premis, el raper Killer Mike va ser emmanillat i arrestat per la policia. El cantant, però, va ser alliberat poc després.