Teatre Arnau: veïns i Ajuntament enfrontats pel model de gestió
Una seixantena d'entitats reclamen al consistori que mantingui el model de gestió ciutadana previst per a l'equipament
BarcelonaLa Plataforma d'Entitats pel Teatre Arnau ha rebut amb indignació l'anunci de l'Ajuntament de Barcelona d'un canvi de model previst per a aquest equipament. El govern de Collboni va avançar aquest dijous a La Vanguardia que deixarà enrere el projecte dels comuns –basat en la gestió ciutadana a través de les entitats dels barris– i optarà per un model privat amb empresaris del sector. "L'Ajuntament se salta el pacte i la feina feta amb les 60 entitats del procés participatiu", diu la Plataforma en un comunicat, en què afegeix que la proposta del consistori "és inviable".
Situat a l'avinguda del Paral·lel de Barcelona, el Teatre Arnau és de propietat municipal des del 2011 i fa més de dues dècades que està tancat. El 2016 veïns i entitats dels tres barris veïns (Poble-sec, Raval i Sant Antoni) van unir-se per reivindicar-ne la recuperació i, amb el consistori aleshores encapçalat per Ada Colau, van iniciar un procés participatiu per definir-ne el model cultural de futur. Segons la Plataforma, el model validat proposava una gestió cívica i incloïa usos escènics i ambició de ciutat, "tal com fan l’Ateneu de Nou Barris, la Central del Circ". "La singularitat era combinar comunitat, arts vives i memòria", afirma el comunicat. La Plataforma considera que "l'actual govern no compleix els acords del procés ciutadà" i recorda que "en aquell moment l'Ajuntament comptava amb el PSC a la regidoria de Cultura i fins i tot amb el gerent de l'Institut de Cultura en algunes de les sessions".
Les entitats desmenteixen que el nou teatre hagi estat concebut com "un centre cívic" o "un ateneu" i subratllen que el projecte pactat amb la Plataforma es basa en "un gran espai escènic polivalent d’usos escènics, destinat a projectes i programes de ciutat i de proximitat". Des de fa sis anys, la Plataforma programa espectacles i iniciatives d'arts escèniques vinculats amb la comunitat i de manera nòmada davant la impossibilitat de fer-ho dins del teatre, de moment.
Les obres, pendents de començar
El despatx Harquitectes va guanyar el 2018 el concurs per a la remodelació del teatre amb un projecte que recupera l'esquelet de fusta de l'edifici i en manté l'estructura inicial. Amb una inversió prevista d'uns 11 milions d'euros, les obres havien de començar el primer trimestre del 2019, però s'han anat endarrerint. Fa un parell de mesos, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va anunciar que les obres de reconstrucció arrencarien "el primer trimestre del 2025" amb l'objectiu que després "de dos o tres anys d'obres s'arribi al 2026-2027 amb l'Arnau reconstruït".