El teatre Capitol de la Rambla reobrirà sota titularitat municipal
L'Ajuntament de Barcelona traurà a concurs la gestió de la sala, que apujarà el teló el setembre del 2027


BarcelonaEl Club Capitol de la Rambla tornarà a aixecar el teló. Segons ha avançat l'ARA, l'Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb el propietari de l'immoble per quedar-se l'edifici i que l'equipament pugui reobrir sota titularitat municipal el 2027. El consistori té previst obrir un concurs de gestió privada, un model que ja està fent amb espais com El Molino i Paral·lel 62. A més, l'Ajuntament instal·larà en pisos superiors de l'edifici les oficines dels serveis centrals del Consorci de Biblioteques, que gestiona les 41 biblioteques de la ciutat i ara està de lloguer en dos locals d'un altre immoble de la Rambla pels quals paga un lloguer de 200.000 euros a l'any.
El Club Capitol va abaixar la persiana en el moment d'esclat de la pandèmia, el març del 2020. El desembre del 2019 ja es va anunciar que el propietari del local no renovaria el contracte de lloguer a Balaña, que n'era el gestor des de feia 58 anys, des del 1962. Artistes i espectadors es van mobilitzar amb un manifest per demanar a les administracions que salvessin l'espai. Si en aquell moment prepandèmic la gentrificació estava fent tancar sales, en el context actual les arts escèniques estan assolint rècord de públic i de recaptació a la ciutat i els agents del sector reivindiquen l'obertura de noves sales de mitjà format, com seria el Capitol. Els últims temps s'han anunciat les reobertures de la Sala Muntaner, El Molino, una nova sala de La Gleva, el canvi de gestió del Teatre del Raval i l'inici d'obres del Teatre Arnau.
L'operació que ho ha fet possible
Feia cinc anys que el Capitol estava tancat i barrat, però no s'havia reconvertit en cap comerç: ho ha impedit que el local té permisos com a equipament cultural. Per poder aconseguir la cessió a favor de l'Ajuntament, el consistori ha canviat la qualificació urbanística de dues finques. El carrer Santa Anna 7 i 9, l'edifici del teatre, passarà a ser equipament públic per poder allotjar el teatre i el Consorci de Biblioteques, en concret en l'espai on hi havia una pensió que ara està tancada. L'Hotel Intercontinental, situat a sobre el Capitol, continuarà obert.
A canvi, el carrer Fontanella 2, l'edifici de Telefonica del Portal de l'Àngel, que és propietat dels mateixos amos, canvia la qualificació d'equipament i passa a ser d'usos econòmics, és a dir, per a oficines i ús comercial. Això genera una plusvàlua d'uns 37 milions que es materialitza en la cessió de l'edifici del Capitol i també inclou les obres de rehabilitació del teatre i l'adequació de les oficines a càrrec del propietari actual. "Hem acordat una operació de claus en mà. Hi guanya el teatre, hi guanya la Rambla, hi guanya Barcelona –ha dit Collboni–. Perquè a l'edifici de Telefonica, que fins ara tenia poc ús, també s'hi farà activitat econòmica i, per tant, portarà barcelonins al centre de la ciutat".
Llum a la Rambla
El teatre requerirà obres d'adequació i està previst que obri per la Mercè del 2027 amb les dues sales a ple rendiment, una de 402 butaques i una altra de 198. Per a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, és un pas més per "consolidar i recuperar la Rambla com a eix cultural de la ciutat". "Recuperem un espai emblemàtic de la nostra ciutat", ha dit davant d'agents del sector com el president del Liceu, Salvador Alemany; la presidenta d'ADETCA, Isabel Vidal, i Maria José Balañá, directiva del Grup Balaña, que gestionava la sala fins al 2020. El regidor de Cultura, Xavier Marcé, ha anunciat que el concurs per gestionar el teatre sortirà d'aquí "set o vuit mesos". Vidal està convençuda que hi haurà empreses disposades de gestionar aquesta nova sala de titularitat pública: "N'estic convençuda, ja n'hi havia quan va tancar. Llavors es va parlar de decadència —recordava Isabel Vidal— i ara, poc anys després, reobre amb un acord boníssim per la ciutat, que no costa cap euro i recupera un teatre emblemàtic".
El Capitol havia obert les portes el 1926 com a cinema. Des del 1997 s'havia dedicat exclusivament al teatre: havia estat la casa de Pepe Rubianes (que donava nom a la Sala 1), d'Àngel Pavlovski, de Pep Tosar i Sa història des senyor Sömmer ide comèdies com Els homes són de Mart i les dones de Venus, La forma de les coses i Les coses excepcionals, entre moltes d'altres. El juliol del 2019, unes inundacions a l'Hotel Continental ja havien obligat a cancel·lar funcions i a fer-hi obres, un fet que els veïns de les Rambles van veure com un avís de final d'etapa: temien que es perdria un altre actiu cultural a la Rambla.
Ara aquesta emblemàtica via ocupada per turistes i botigues de souvenirs i de canvi de moneda recuperarà un espai cultural. Juntament amb el Poliorama i el Liceu, seran els tres espais dedicats a la cultura en viu, ja que mai ha arrancat el projecte del Teatre Principal anunciat fa cinc anys. Jaume Collboni ha dit que la idea anunciada "continua caminant" i que l'Ajuntament ha fet la seva part però que el projecte "està a la taula de dos privats".