Teatre i filosofia es retroben a l'escenari de la Biblioteca de Catalunya
'La Maleta de Portbou' i La Perla 29 engeguen la quarta edició de les Escenes de Filosofia i Teatre
Barcelona"La filosofia i el teatre es busquen des de fa molt de temps. Especialment en els moments en què estan passant coses grosses i hi ha una sensació de canvi i inseguretats", afirma el filòsof Josep Ramoneda, director de La Maleta de Portbou. Després de dos anys sense poder celebrar-ne una nova edició per culpa de la pandèmia, la revista d'humanitats i economia reprèn les Escenes de Filosofia i Teatre, que organitza conjuntament amb La Perla 29 i amb el suport de Banc Sabadell. La quarta edició del cicle tindrà lloc del 24 al 26 de novembre al teatre de la Biblioteca de Catalunya amb el concepte enraonar com a eix central. "Volem representar la paraula al teatre, trobar-nos parlant i raonar conjuntament en un exercici de pensar compartit", diu Ramoneda, que afegeix que la voluntat de la iniciativa és "recuperar el sentit de les paraules i el poder creatiu d’enraonar en un món en què la paraula es dissol".
Les Escenes de Filosofia i Teatre comptaran amb xerrades, recitals poètics, cafès literaris i espectacles teatrals. El biòleg Carlos Lalueza inaugurarà l'edició d'enguany amb una conferència sobre els orígens de la comunicació i el conflicte, en què resseguirà els orígens del llenguatge i del fet d'enraonar per part de l’espècie humana. Toti Soler i Montse Vellvehí interpretaran el recital poètic Pessoa. Un migdia de final de primavera, vaig tenir un somni com una fotografia, una peça sobre els heterònims del poeta que és "una petita joia", afirma el director de La Perla 29, Oriol Broggi. També hi haurà dos cafès literaris a càrrec de la directora teatral Carme Portaceli i de l'escriptor i periodista de l'ARA Jordi Nopca.
Tocar el cor i el cap de l'espectador
El cicle està pensat perquè el públic pugui conversar entre les xerrades, tant al bar com en una petita llibreria creada per a l'ocasió, i perquè participi activament en les reflexions que es vagin generant durant els tres dies. Els actors Màrcia Cisteró, Irene Jódar, Xavier Ruano i Sergi Torrecilla interpretaran tres petites peces teatrals pensades ad hoc i que transitaran per clàssics de Shakespeare i de Thomas Mann, entre d'altres. "Ens aproximarem a allò que passa quan les obres de teatre comencen, investigarem la trobada entre personatges i com els actors no sempre estan dient la veritat", assenyala Broggi. Són escenes que es troben entre l'assaig, la lectura i el resultat final d'un espectacle. "Com construïm una escena diferent de com ho fem normalment? Com podem influir en conferències de forma teatral? Ens mirarem la nostra feina amb nous ulls per anar a buscar coses noves i tocar el cor i el cap de l'espectador alhora", diu Broggi.
Les Escenes de Filosofia i Teatre també comptaran amb un diàleg entre Jordi Camí i Jordi Llovet, un recital de Roger Mas i Andreu Gomila i una ponència de Jaume Casals. Les entrades per assistir-hi són diàries –inclouen totes les activitats d'una jornada–, o bé es pot adquirir una única entrada per als tres dies.