El Teatre del Mar presenta la temporada de tardor, que se centra en la identitat i l'exclusió
Per primera vegada, impulsa una línia de residències artístiques
PalmaSi l'any passat la programació del Teatre del Mar es va centrar en la memòria històrica, enguany les sis obres programades tindran en comú la reflexió entorn de la identitat, l'exclusió, la marginalitat i el racisme.
Aquest dijous el teatre ha presentat la seva proposta per a la temporada fins a final d'any. El director, Carles Molinet, ha defensat que "Palma comença a tenir una oferta diversificada" i que el Teatre del Mar aporta "espectacles de qualitat, que parlen dels nostres dies, que dialoguen entre si, amb la voluntat de generar un metadiscurs".
A més a més, ha informat d'algunes novetats importants. Una són les residències artístiques, que tenen l'objectiu de "donar suport en el camp de la investigació, la innovació i la creació en arts escèniques, amb una especial mirada a la nova dramatúrgia i als nous llenguatges teatrals. Per a la tardor, hi ha quatre residències, que oferiran una sessió oberta al públic.
D'una banda, s'hi podrà veure 'Galejar', d'Unaiuna (21 de setembre), que posa sobre la taula la següent pregunta: el capitalisme ha colonitzat definitivament els cossos i les veus? O són precisament els cossos i les veus la darrera trinxera de resistència? La segueixen 'Ella balla' (5 d'octubre), de Las Mosquitas Muertas, basada en la infantesa de la coreògrafa i ballarina Gillian Lyne; 'Rent me bitch', de Las Primas de Bárbara (14 de desembre), que parla de la necessitat d'un habitatge, de com s'especula i es manipula amb aquest bé; i 'Una història verdadera' (15 de desembre), de Teatre de Sargantana, que es tracta d'una adaptació al castellà d''Una història vertadera'.
Les altres novetats són la targeta jove per a menors de 25 anys, que suposarà un descompte d'un 50% en tots els espectacles, que se sumaran als altres descomptes, com el dels estudiants de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB) o de la Universitat de les Illes Balears (UIB). També s'habilitarà un descompte del 50% per a joves que es vulguin unir a l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mar.
Programació Tardor 2019
L'etern mecanoscrit
A partir de la novel·la 'Mecanoscrit del segon origen', de Manuel de Pedrolo, l’espectacle parla de l’amor i de la sexualitat, del racisme, de l’amistat, del valor dels llibres i de la necessitat de conservar i estimar aquest patrimoni universal. Comicitat, molta ironia i una posició crítica amb la societat actual. Premi Bòtil 2012 al millor espectacle.
Data: de l’11 al 13 d’octubre
(11 d’octubre matinal per escoles)
Companyia: La Impaciència
Dramatúrgia i direcció: Salvador Oliva
Intèrprets: Salvador Oliva i Luca Bonadei
Durada: 70 min
Instruccions per no tenir por si ve la pastora
'La memòria de la Pastora', "una dona repel·lent, lèsbica i sanguinària, amb instints de hiena", anomenada Teresa i també anomenat Florencio, està escrita als marges dels llibres d’història. Aquesta obra parla de Florencio Pla Meseguer, 'la Pastora', però també de totes les persones que han viscut al marge, per ser pobres o diferents, per qüestions de gènere, etc. L'obra va estar nominada als premis Max per millor autoria revelació i millor espectacle revelació.
Data: Del 25 al 27 d’octubre
Companyia: La Ravalera
Dramatúrgia: Núria Vizcarro
Direcció: Joan M. Albinyana
Intèrprets: Laia Lorca i Núria Vizcarro
Durada: 55 min
'Otel·lo'
És la gran tragèdia shakespeariana sobre la manipulació que Oriol Tarrassón ha adaptat, despullant-la fins a l’essència, amb una posada en escena sòbria i suggeridora. Parla de masclisme, de violència, de racisme, de xenofòbia i de gelosia, però, sobretot, de manipulació, de mentides −que ara anomenam 'fake news'− i que són utilitzades pels poders polítics, com va fer Iago.
Data: Del 8 al 10 de novembre
Companyia: Les Antonietes
Dramatúrgia: William Shakespeare
Direcció i adaptació: Oriol Tarrasón
Intèrprets: Òscar Intente, Arnau Puig i Aida Oset
Durada: 90 min
'Eh man he'
Antigament els xeienes anomenaven 'eh man hé' les persones amb diversos esperits. Aquesta és la història d'un 'eh man hé' i els seus cinc esperits. Un espectacle poètic i exquisit: dansa, teatre físic i titelles per donar vida al cos, les emocions i la imaginació de Nolan, el protagonista, que en la seva condició de titella es pregunta què és allò que el mou.
Data: Del 22 al 24 de novembre
Companyia: Zero en conducta
Idea original: Zero en conducta
Direcció: Jose Antonio Puchades (Putxa) i Julieta Gascon
Intèrprets: Julieta Gascon, Jonathan Guisado, Elena Lalucat, Pino Steiner i Putxa
Durada: 60 min