El teatre Principal de Palma inicia un projecte de residències amb centres de creació de Sineu, Maria i Manacor
El C.IN.E, EiMA i La Fornal oferiran espais de creació, investigació i acompanyament
PalmaEl teatre Principal de Palma ha presentat tres convocatòries de residències artístiques per a creadors i companyies en tres centres de creació de Mallorca que són el C.IN.E, de Sineu, que treballarà el circ i les noves formes de llenguatges escènics; EiMA, de Maria de la Salut, sobre la dansa contemporània, i La Fornal, de Manacor, que farà residències en dramatúrgia i teatre de text.
Aquestes residències dotaran les companyies i els creadors seleccionats d’un espai de creació, un seguiment artístic, un vincle amb el context sociocomunitari i, si s’escau, un espai d’habitatge.
Segons el director del teatre Principal, Carlos Forteza, amb aquesta iniciativa "volem dotar el sector de les arts escèniques d'espais de creació i d'investigació de prova 'assaig-error' i que puguin anar vinculades a produccions i coproduccions del Principal".
El pressupost del projecte de residències és de 53.000 euros anuals, que es distribuiran en funció de les necessitats i característiques de cada centre. Així, el C.IN.E, dedicat a circ, rebrà 25.000 euros anuals; EiMA, dedicat a la dansa, 20.000 euros; i La Fornal, dedicat al text, 8.000 euros anuals. El projecte, però, és bianual, i des del Principal pretenen que es mantinguin com a col·laboracions estables.
El C.IN.E de Sineu és un dels centres que oferirà residències i un dels espais de creació que té més avançada la convocatòria, fins al punt que ja ha rebut 22 sol·licituds de residència, sis de les quals estaran vinculades al conveni amb el teatre Principal. A més, ja ha començat a fer feina amb els centres de creació de Birca (Dinamarca) i Brest (França), circumstància que permetrà la mobilitat de companyies illenques, segons han explicat els responsables del C.IN.E, Marta Barceló i Biel Jordà.
Per la seva banda, Mariantònia Oliver, directora del centre EiMA de Maria de la Salut, un espai municipal, ha valorat el fet que les companyies puguin disposar d’un espai per treballar però, sobretot, que “puguin compartir un espai de pensament que permeti projectar-nos i anar una més lluny”.
I Joan Gomila, de la sala La Fornal de Manacor, ha expressat que la seva sala “és un espai per a gent que escriu, que ara disposarà d’un equip, actors i director, per anar perfilant-ne, acabant-ne i millorant-ne els textos”.
Un dels objectius clars de tot aquest projecte és el de la creació de xarxes entre els centres de residència i altres espais d’equipament culturals que ha de permetre compartir eines, recursos i continguts de programació.