El Romea explorarà l'univers de Lou Reed, Sándor Marai i Jean Racine en la nova temporada
Entre les novetats de la programació hi ha les propostes internacionals, la programació infantil i els 'solos' de dilluns
BarcelonaEl Teatre Romea de Barcelona estrenarà el 16 de setembre una nova temporada en què explorarà els universos del músic Lou Reed i els escriptors Sándor Marai, Ernest Thompson, Miguel de Cervantes i Jean Racine, a més d'acollir el debut teatral de Cesc Gay.
Entre les novetats de la programació hi ha les propostes internacionals, la programació infantil i els 'solos' (funcions de dilluns amb un únic actor/director/autor a escena perquè "diguin el que vulguin per un dia davant del públic"). Entre aquests últims destaquen noms com Viggo Mortensen, Ariadna Gil, Pere Arquillué, Juan Echanove, Nathalie Poza i Emma Vilarassau, entre d'altres. Entre les propostes internacionals hi ha l'anglesa 'The rime of the ancient mariner' dirigida per Phyllida Lloyd amb Fiona Shaw i la bòsnio-sèrbia 'La nit de Helver' d'Igmar Villkist amb marjana Karanovic. És possible que Patti Smith també faci el seu recital sobre Virginia Woolf.
Sitjà també ha anunciat que es manté l''offside' que va impulsar Manrique amb espectacles que es fan fora de la sala i fora de l'horari habitual. L'aposta infantil es farà en col·laboració amb el Taller de Músics i l'associació Viu el Teatre.
Noms propis de la programació
El director de la sala, Borja Sitjà, en la primera temporada que dissenya com a màxim responsable després de la marxa de Julio Manrique, el curs teatral arrencarà amb l'obra de Juan Villoro, Joan Cabestany i Pau Miró 'Desde Berlín [LR]', sobre la figura de Lou Reed, amb direcció d'Andrés Lima i interpretada per Nathalie Poza i Pablo Derqui, en un viatge per l'univers contradictori d'aquesta figura.
Li prendrà el relleu l'adaptació d'una de les millors obres, segons Sitjà, del novel·lista Sándor Marai 'L'última trobada' que dirigirà Abel Folk sobre la trobada de dos amics després de 41 anys de separació, i en què també actuarà Folk al costat de Jordi Brau i Rosa Novell.
Entre novembre i gener, al Romea acollirà l'adaptació del clàssic contemporani 'En el estanque dorado', d'Ernest Thompson a càrrec de Magüi Mira amb la interpretació de Lola Herrera, Héctor Alterio, Luz Valdenebro, Camilo Rodríguez i Mariano Estudillo en una producció de Pentación Espectáculos.
Més tard, Sergi Belbel es posarà al capdavant de la direcció i traducció de 'Fedra', de Jean Racine, de la qual ha dit: "És un monument a la paraula, al desig femení i una de les obres més importants de la literatura dramàtica "; i ha confessat que és la seva obra preferida i que li ha costat sang, suor i llàgrimes traduir aquesta "cim" de l'alexandrí francès. Emma Vilarasau lidera el repartiment.
Entre març i maig, el cineasta Cesc Gay debutarà en l'escriptura i direcció teatral amb 'Els veïns de dalt', que comptarà amb Pere Arquillué, Nora Navas, Àgata Roca i Jordi Rico, i que explora la convivència i les relacions de parella.
Posarà punt i final a la temporada oficial el clàssic cervantí 'Entremesos' amb direcció a càrrec de José Luis Gómez. Sitjà s'ha deixat un espai al juny en la programació per a "coses que poden passar" per tal de dotar de flexibilitat a la sala en unes propostes que s'anunciaran més endavant, a més d'una obra per al Festival Grec, festival amb el qual aspira a tenir una aliança estable.
Les xifres, a l'alça
A falta d'un mes per al tancament de la temporada, el Romea ha registrat 83.000 espectadors, el que significa un augment molt important respecte a l'anterior, en què es va situar en els 60.000 espectadors, ha explicat el president del Grup Focus, Daniel Martínez.
Aquestes xifres, satisfactòries però no ideals, han revertit en una recaptació de 1,4 milions d'euros, el que significa 400.000 euros més que la temporada anterior gràcies a un total de 347 funcions amb una ocupació del 60%, molt per sobre del passat any (que es va situar en el 45%), tot i que el preu de les entrades aquesta temporada ha estat per sota de les de la temporada passada.
Martínez ha criticat el govern espanyol: "És un Govern contra la cultura, que manté la barbaritat d'un IVA del 21% que afecta directament la capacitat de les empreses per continuar produint", ha dit, "alleujat" de poder-se expressar després de deixar el càrrec de president de la patronal ADETCA.