El Teatre Sans reclama una "solució política" per sobreviure a una situació "crítica"

L'espai del centre històric de Palma no ha pogut accedir a les ajudes del Consell de Mallorca

Representants del Teatre Sans i professionals del sector.
2 min

PalmaLa situació l’Estudi Zero - Teatre Sans és crítica i sembla que no podrà arreglar-se, almenys en termes d’ajudes públiques, aquest any; sinó ja el 2022. “El que estam vivint ens exalta i no entenem que no hi hagi una resposta més immediata. Reclamam una solució política, perquè la jurídica no arribarà”, manifesta Pere Mestre, responsable de l’espai, situat al centre històric de Palma. Per mantenir les portes obertes, la històrica sala requereix al voltant d’uns 100.000 euros. Fins al 2020, el Sans ha obtingut ajudes del Consell de Mallorca, però enguany no hi ha pogut accedir. 

L’import econòmic de les ajudes que reclama el Sans prové de la Unió Europea. Les subvencions s’anomenen minimis, i se suposa que no poden ser superiors a 200.000 euros en tres anys. Com que el teatre de Palma havia superat l’import, el Consell no li ha concedit l’ajuda en aquest “complicadíssim”, en paraules de Mestre, any de pandèmia. Una de les crítiques que fa el responsable del Sans al Consell és que s’hagi aplicat el límit de les ajudes “quan, precisament, en cultura no fa falta que s’apliqui”. Per això, diu, si la convocatòria s’hagués fet d’una altra manera haurien rebut la subvenció. 

Davant aquestes “qüestions tècniques i administratives”, els responsables del Sans demanen una “solució política”. Recorden que “han sobrat doblers dels fons de creació i els fons covid del Consell”, un import que es “podria formular com una ajuda especial nominativa que no faria mal a ningú”, apunta Mestre.  

La il·lusió de tota la gent que aixeca el Sans és “aguantar”, però haurà de ser “a costa d’autoexplotar-nos”, lamenta Pere Mestre. Assegura que mentindran tots els “compromisos amb la gent que té funcions programades a l’espai i amb la gent de les residències”. Hi ha uns mesos de marge (uns mesos que hauran de fer feina sense cobrar nòmina), però no poden esperar un any.

Ajudes del 2022

La vicepresidenta del Consell i responsable de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, explica que el Sans "ha arribat a un límit" i que això ha fet que "el 2021 no hagin pogut accedir a les subvencions minimis". Així i tot, també assumeix que hi ha informes jurídics que "determinen que la legislació de minimis (no superar els 200.000 euros en ajudes en tres exercicis fiscals) no té per què aplicar-se al món de la cultura. Ens hem assessorat i tenim el compromís que a partir de l'any 2022 no se sotmetran a aquest límit", apunta Busquets.

Amb la intenció d'ajudar al Sans, des de la Conselleria de Cultura proposen que en la convocatòria d'ajudes del 2022 sigui possible "incorporar projectes que no hagin estat subvencionats el 2021". En tot cas, diu, per les ajudes que no han rebut del 2021 "no hi ha cap possibiltiat de fer cap moviment".

Un espai amb 40 anys d'història

Per tal de donar a conèixer la situació, el teatre ha engegat una campanya: #Salvemelteatresans. Durant els 40 anys que fa que existeix el projecte, a la sala s'hi han fet unes 3.000 funcions; hi han passat 383 companyies i prop de 180.000 espectadors han gaudit dels espectacles programats. A més, el projecte va molt més enllà de ser una sala per a espectadors: també s'hi fan residències artístiques, tallers de teatre i escoles d'estiu d'interpretació, una manera de crear escola, generar nous públics i acostar el teatre a la ciutadania.

stats