Arts escèniques

Teatres i auditoris accepten la retallada d'aforament però insisteixen: "Som una opció segura"

Incògnita sobre si s'establirà un topall màxim de 500 butaques, que afectaria les sales grans

Públic entrant a la Sala Beckett just abans d'una funció aquest juliol
Laura Serra / Núria Juanico
14/10/2020
4 min

BarcelonaLes noves restriccions plantejades per Salut, que entraran en vigor quan es publiquin al Butlletí Oficial de la Generalitat -en principi, divendres-, limiten novament l'activitat als teatres, cinemes i auditoris: es passa d'un aforament del 70% a un del 50%. Teatres públics com el Liceu, el Teatre Nacional i el Teatre Lliure ja mantenien la seva capacitat limitada a la meitat de la platea, però les sales privades i de més petit format havien estirat les butaques fins al màxim permès per quadrar els comptes. Ara hauran de fer marxa enrere.

A banda del percentatge d'aforament, una de les incògnites que sobrevola les sales és si s'establirà un màxim de localitats. El Pla Sectorial de les Arts Escèniques marca que, amb un 50% de l'aforament, hi ha d'haver un topall de 500 butaques disponibles, una restricció que impactaria directament en les sales grans com el Liceu, el Victòria i el Tívoli. Les sales estan valorant ara com els afectaria aquesta restricció. També expressen la confusió i el desconcert que s'ha generat al voltant d'aquesta possible mesura, que no saben si s'aplicarà fins que no es publiqui al Butlletí Oficial de la Generalitat. "Ens limitaria moltíssim però també hem de vendre les 500 butaques, hem de seduir tothom per dir-los que el teatre és una activitat segura, assequible, divertida i agradable, on no pateixis. A l'estiu vam lluitar molt quan es va fer el tancament total dels teatres, ara no podem recular", diu el productor de La Jaula de las Locas, Jordi Sellas, que preveu que el musical torni al Teatre Tívoli el 22 d'octubre.

La presidenta de la patronal dels teatres (Adetca), Isabel Vidal, afirma que les noves restriccions "són males notícies per a tothom" però que els teatres "estaran oberts". En alguns casos, caldrà canviar o retornar el preu de les entrades. En la majoria, com que la venda és d'última hora, es podrà bloquejar la venda i ressituar els espectadors. L'Auditori ha establert que, si la mesura s'allarga o en el futur van ballant els aforaments, es quedaran fora els últims en comprar entrades.

Els teatres demanen ajudes

Tot i que la mesura és inesperada, el sector veu un canvi substancial respecte a la primera onada de rebrots, en què es va plantejar el tancament total de l'activitat al juliol. Que al setembre s'aprovés que la cultura és "un bé essencial", després de la pressió de tots els sectors, ha estat crucial per evitar mals majors. Només continuen tancades sales de concerts i discoteques, però no cinemes ni teatres. "S’ha vist que som una activitat que hem d’estar oberta", diu Vidal. De tota manera, lamenta que s'hagi hagut d'incloure els teatres al pack de restriccions perquè només això ja té un efecte directe en la venda: "Les notícies condicionen molt la demanda, que ja es contrau sola, no caldria que ens toquessin constantment l'aforament. Si ho fan, necessitem campanyes i ajuts", afirma. Aquest mateix dijous Adetca es reuneix amb Cultura per plantejar aquesta "prioritat" amb campanyes per incentivar el consum i ajudes directes. La caiguda de la recaptació és abismal.

On sí que han tancat les activitats artístiques en espais municipals és a Tarragona, des d'aquest dimarts. La Sala Trono s'ha vist obligada a tancar, en principi fins a finals de mes, i a suspendre les obres previstes per a aquest octubre. Esperen poder reprogramar les companyies "el més aviat possible", diuen des de la sala. El Petit de Cal Eril se n'ha assabentat per xarxes.

L'impacte de la retallada

Els esdeveniments especials que tenen lloc aquesta setmana estan a l'expectativa de saber si han d'adaptar els aforaments. És el cas de la Biennal de Pensament de Barcelona, la Fira Mediterrània de Manresa i el Festival de Sitges. Aquest últim havia posat a la venda el 70% d'aforament, que hauria de rebaixar de cara al cap de setmana de clausura. "Ho estudiarem amb les institucions", ha afirmat Ángel Sala, que també ha explicat que la venda d'entrades està al 53% de l'any passat per l'impacte de la pandèmia. La Fira Mediterrània ja havia establert els aforaments al 50%, però ara haurà de reubicar alguns espectacles perquè acabin abans de les onze de la nit.

Per a les sales més petites, aquesta retallada d'aforament té un impacte important, malgrat que no es plantegen tancar portes. El Versus Glòries reestructurarà la programació. "Ho estem fent bé, i ara més que mai necessitem aquest espai cultural per distreure'ns i trobar-nos amb més gent en un espai segur", diu Jofre Blesa, codirector del teatre. La Sala FlyHard, que al 50% es queda amb 23 butaques i al 70% amb 30, han apujat el preu de l'entrada de 14 a 20 euros. "Amb el 70% fèiem la pau, al 50% no surten els números, però de moment seguirem. No tancarem, aguantarem fins que puguem", diu Clara Cols, de la FlyHard, que està a l'expectativa de si "la gent deixa de fer coses". Des del Maldà, Marina Marcos reitera que "les platees són segures" i que la sala "seguirà oberta mentre així ens ho permetin". Tot i això, fa una crida a les institucions perquè donin suport als treballadors culturals. "La cultura necessita d'un major suport econòmic ineludible perquè sinó convertirem la cultura en elitista per necessitat", diu Marcos.

La tardor havia començat amb bon peu per als teatres, que ara veuen perillar de nou tota la pedagogia feta els últims mesos.

stats