La temporada 2024-2025 de L'Auditori gira la mirada cap a la natura
Stephanie Childress s'estrenarà com a directora convidada principal de l'OBC
Barcelona"He arribat a la conclusió que els bolets ens poden ensenyar moltes coses sobre la música". L'Auditori de Barcelona ha triat aquesta frase del compositor nord-americà John Cage per anunciar la temporada 2024-2025, que a través del lema (Contra) Natura proposa girar la mirada cap a la naturalesa, tan propera i llunyana a la vegada. "La música és part de la natura, és la natura mateixa", ha dit aquest dijous el director de L'Auditori, Robert Brufau, durant la presentació de la nova temporada, que constarà de 504 concerts, 6 festivals, 15 estrenes mundials, 18 estrenes nacionals i 11 encàrrecs.
Seguint el fil conductor de la temporada, L'Auditori es fixarà "en la natura com a font d'inspiració musical, des de l'impressionisme i la música programàtica fins al paisatge sonor, amb obres com La mer de Claude Debussy, la Simfonia alpina de Richard Strauss i la Pastoral de Ludwig van Beethoven", segons Brufau. Però al mateix temps també pararà atenció a "les dinàmiques humanes que ens distancien de la natura", amb propostes com Music for airports de Brian Eno i la música electrònica del japonès Ryoji Ikeda.
L'OBC donarà la benvinguda a la directora francobritànica Stephanie Childress, nascuda el 1999, que substituirà Marta Gardolińska com a directora principal convidada de l'OBC. "Childress forma part d'aquesta nova generació de directors que venen molt preparats, que no els fa basarda cap mena de repertori", diu Brufau. L'orquestra també ha convidat grans solistes de prestigi mundial, com els violinistes Renaud Capuçon i Frank Peter Zimmermann, els pianistes Jan Lisiecki i Leif Ove Andsnes, els violoncel·listes Julia Hagen i Gautier Capuçon i els cantants Alexandra Loewe, Fleur Barron i Nicky Spence. I Carolin Widmann i Mahan Esfahani interpretaran, respectivament, el Concert per a violí i el Concert per a clavicèmbal de Robert Gerhard.
El director titular de l'OBC, Ludovic Morlot, continuarà el projecte Ravel, coincidint amb el 150è aniversari del compositor francès, del qual l'orquestra interpretarà el ballet sencer de Daphnis et Chloé i l'òpera L'heure espagnole. "Serà una temporada ambiciosa –diu Brufau–. Més enllà dels títols coneguts, l'OBC oferirà repertori difícil d'escoltar en directe, com els dos ballets de Béla Bartók, El mandarí meravellós i El príncep de fusta". Després de completar la primera gira europea després de la pandèmia a Hamburg i Estocolm, l'OBC actuarà la temporada vinent a l'Auditorium de Lió, el Concertgebouw d'Amsterdam i el Festival de Pasqua d'Aix-en-Provence. I, d'altra banda, L'Auditori acollirà orquestres internacionals com l'Orquestra Filharmònica de Hèlsinki, la Simfònica de Viena i la Simfònica WDR Colònia.
El centenari del concert de Richard Strauss amb la Banda Municipal
La Banda Municipal de Barcelona, que rebrà solistes com el violinista Vlad Stanculeasa, el trompetista Pacho Flores i el saxofonista Taimur Sullivan, commemorarà diverses efemèrides al llarg de la temporada: el 90è aniversari del naixement d'Amando Blanquer Ponsoda, el centenari de la mort de Puccini i el 150è aniversari de la mort de Bizet. Però la celebració més especial serà, sens dubte, el centenari del concert que la Banda va oferir a la plaça Sant Jaume el 19 de març del 1925 sota la direcció de Richard Strauss. Pel que fa a la música antiga, Jordi Savall abordarà Schubert, Schumann i Bruckner dins del cicle El so original, i el Cor Cererols actuarà al festival Llums d'Antiga amb la recuperació del Rèquiem a quatre veus de Joan Cererols.
Com ja comença a ser tradició, la tercera edició de la Biennal de Quartets inaugurarà la temporada de música de cambra, que comptarà amb formacions com el Takács Quartet, el Quatuor Modigliani, l'Apollon Musagète, el Quartet Gerhard, el Cosmos Quartet i el Quartet Atenea. Tot i que no hi faltaran els quartets de Haydn, Beethoven i Brahms, la nova creació tindrà un protagonisme especial en aquesta Biennal, amb obres de compositors com Caroline Shaw, Judith Weir i Krzysztof Penderecki. El cicle Intocables, l'altre esdeveniment central de la temporada de cambra, convidarà artistes com la violinista Janine Jansen i els pianistes Denis Kozhukhin i Alba Ventura.
Lisa Streich i José Río-Pareja, grans noms de la temporada
En el camp de la nova creació, els compositors Lisa Streich i José Río-Pareja seran els protagonistes de la temporada. "Són molt diferents, però es complementen", diu Brufau. Cadascun estrenarà una obra amb l'OBC i una altra amb el Quatuor Diotima. Altres estrenes destacades seran la del Rèquiem de Rufus Wainwright, a càrrec de l'OBC, la soprano Anna Prohaska i l'Orfeó Català, i la de la peça orquestral Constel·lació de Joan Miró, d'Hèctor Parra.
El talent local serà present tota la temporada de manera transversal, amb artistes com el Quartet Casals, Núria Rial, Tarta Relena, David Alegret, Marco Mezquida, Ramon Prats, Pau Vallvé i Sílvia Pérez Cruz, que estrenarà un cicle de cançons de Feliu Gasull amb l'OBC. També s'estrenaran obres de diversos compositors catalans, com Ramon Humet, Sergi Puig Serna, Eduard Betes Ribes, Hèctor Parra i Xavier Pastrana.