Llibres

'Tirant lo Blanc' i altres clàssics imprescindible galopen amb l'editorial Barcino

El segell de la Fundació Lluís Carulla llança una nova col·lecció de grans textos catalans des de l’Edat Mitjana fins al segle XX

El professor Josep Pujol, Oriol Magrinyà, el director de l'editorial Barcino; la directora de la Fundació Lluís Carulla, Marta Esteve, la professora Margarida Casacuberta
3 min

BarcelonaEl potencial dels clàssics catalans és inabastable. L’editorial Barcino, el segell editorial de la Fundació Lluís Carulla, llança aquest dimecres noves edicions del Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, i La punyalada, de Marian Vayreda, els dos primers volums d’una ambiciosa nova col·lecció. Amb Imprescindibles, l'editorial vol potenciar la literatura catalana des de l’Edat Mitjana fins al segle XX, omplir un buit al mercat i arribar a nous lectors més enllà dels d'altres col·leccions de la casa, com Els Nostres Clàssics, Biblioteca Barcino i Tast de Clàssics. “La nova col·lecció és imprescindible perquè és accessible i diversa: és accessible a nivell de territori i de gèneres literaris, i incorpora la perspectiva de gènere”, defensava la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, durant la presentació de la col·lecció. Entre el públic de l'acte hi havia el director de la Col·lecció Bernat Metge, Raül Garrigasait, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i els escriptors Carles Duarte, Mercè Ibarz, Miquel de Palol i Màrius Serra, aquest últim l’autor d’una versió del Tirant lo Blanc en el català actual que l’editorial Proa va publicar fa un any.

La trajectòria de l’editorial Barcino té gairebé cent anys. Amb aquesta nova col·lecció emprèn una altra tasca de país i, al mateix temps, assumeix nous reptes. “Per primer cop incorporem de manera sistemàtica i programàtica autors que ara són clàssics i que quan Josep Maria de Casacuberta va fundar l’editorial el 1924 eren els seus contemporanis”, diu Oriol Magrinyà, el director de l’editorial Barcino. “Per a nosaltres, aquesta col·lecció significa entrar en un terreny relativament nou, ampliar el tractament més acadèmic, especialitzat i erudit dels clàssics i omplir el buit del lector no especialitzat que vol gaudir dels clàssics amb els textos originals però tractats de tal manera que senti que són per a ell”, explica. Està previst que el ritme de publicació de la col·lecció Imprescindibles sigui d'uns quatre volums cada any.

Textos originals però regularitzats

La nova edició del Tirant lo Blanc és del professor de la UAB Josep Pujol i actualitza la que Martí de Riquer va fer fa gairebé quaranta anys. Per fer-ho, Josep Pujol ha consultat, també, els facsímils de les dues edicions antigues (1490 i 1497) i ha tingut en compte totes les altres edicions que se n’havien fet. Així que ha restituït el text original regularitzat i l’ha acompanyat de notes lèxiques i culturals i d’un pròleg. Pel que fa a la nova edició de La punyalada, que es va publicar per primera vegada pòstumament el 1904 en una edició amb moltes intervencions alienes, la professora de la UdG Margarida Casacuberta ha consultat el manuscrit autògraf de Vayreda i les galerades que va poder revisar abans de morir. El resultat és un text fidel a l’autor i amb l’ortografia regularitzada. El volum també inclou un postfaci on l’experta dona claus de lectura i noves hipòtesis d’interpretació de l’obra. 

El tercer volum de la col·lecció serà la poesia completa del mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel (1913-1938), que és considerat un dels millors exponents de l’entrada de la modernitat en les lletres catalanes. Barcino està treballant en altres autors com Dolors Monserdà, Narcís Oller, Carme Karr, Francesc Fontanella, Ramon Muntaner, Màrius Torres, Isabel de Villena, Àngel Guimerà i Maria Antònia Salvà.

stats