Toni Escandell: "Cabrera és un resum de la fauna marina Mediterrània"
PalmaEnguany es commemora el 30è aniversari de la declaració de Cabrera com a primer Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Estat, i, per “coincidència”, el director cinematogràfic Toni Escandell estrena Cabrera, la mediterrània ancestral. Es tracta d’un documental de gairebé una hora on es retrata la vida natural de l’Arxipèlag per terra, mar i aire. L’espectador primer se submergirà en el viatge que fan les tonyines i les tortugues marines que passen per les aigües de Cabrera, que des del 2019 és l’àrea marina protegida més gran de la Mediterrània occidental. Les àguiles peixateres i els falcons en seran els principals protagonistes, i serveixen de fil conductor per explicar què passa al cel cabrerenc, però també es descriu la vida del virot petit i el busqueret coallarga, dues aus endèmiques de les Balears. Com que les sargantanes arribaren al parc fa milers d’anys són l’excusa perfecta per recordar quan Cabrera estava unida per terra a Mallorca, quan el nivell de la mar era més baix.
El documental també intenta posar fi al desconeixement generalitzat sobre la presència de balenes a les Balears. Per mitjà d’un dron, l’equip d’Escandell mostra un rorqual comú alimentant-se a la superfície. “És una espècie que passa per Cabrera, però tenim una població de catxalots més nombrosa del que ens pensam”, diu, i assenyala que també surten imatges sobre la tintorera.
L’objectiu del documental és ben clar i senzill: donar a conèixer el patrimoni natural balear, que és “molt valuós”, segons el director. “Hem de conscienciar la gent perquè sàpiga les espècies que tenim, i que les estimi i les valori”, comenta, i assenyala que a Cabrera hi ha punts on, bussejant, “es pot veure tot el que hi ha a la Mediterrània”. “És un resum de la fauna marina”, afegeix. El títol de parc nacional ha afavorit una explosió de biodiversitat a Cabrera que ha convertit aquest lloc en un “petit paradís” i un “refugi”, d’acord amb Escandell. El documental també recorda el passat bèl·lic de Cabrera, tot i que només ho fa de passada. “El fet que fos un camp de maniobres militars va afavorir la protecció respecte del boom turístic”, afirma el director, que considera que si no hagués estat per això “l’haurien envaïda” urbanísticament.
Cal recordar, però, que la protecció es va aconseguir gràcies la pressió exercida pel naturalista Félix Rodríguez de la Fuente, el Foment del Turisme i el GOB durant els anys vuitanta. El 1983 l’entitat ecologista es proposà expulsar els militars de l’Arxipèlag, que perjudicaven les colònies d’aus marines i el medi amb pràctiques de tir i bombardejos. Gràcies a Greenpeace, liderat pel mallorquí Xavier Pastor, s’aconseguiria que el Ministeri de Defensa hi suspengués les maniobres i que poc després l’illa de Cabrera fos declarada parc nacional.
El documental està fet per la mítica Paleârtica Films, la productora fundada per Toni Escandell fa més d’una vintena d’anys, que està especialitzada en natura. Les primeres imatges que enregistraren són de l’octubre del 2018, i el confinament del 15 de març de l’any passat va agafar l’equip en ple rodatge. El documental forma part d’una sèrie més gran que es dedica a divulgar la biodiversitat de les Balears, però després de l’esforç que ha hagut de fer per tirar endavant el seu darrer treball, Escandell descarta tornar a fer-ne un altre de semblant sobre Cabrera. “La logística és difícil i el temps és un condicionant molt gros”, afirma, i recorda que el seu equip és de Menorca i això implica haver de passar primer per Mallorca, cosa que complicà més la feina.