Toni Galmés, imputat per calúmnies pel llibre humorístic sobre el Procés 'On és l'Estel·la?'
Quatre sindicats policials de les Balears varen denunciar el còmic el juny passat
PalmaL'i·lustrador manacorí Toni Galmés ha estat citat a declarar per la jutgessa Victoria Pelufo en qualitat d'investigat per un suposat delicte de calúmnies pel llibre humorístic sobre el Procés On és l'Estel·la?, segons ha informat Diario de Mallorca i ha pogut confirmar l'ARA Balears. La imputació ve arran de la denúncia que quatre sindicats policials de les Balears (SUP, CEP, UFP i SP) varen presentar el juny davant la Fiscalia de les Illes Balears. Galmés està citat a declarar el 30 de gener a les 10.30 h, segons ha informat a aquest diari el sindicat CEP. Així i tot, l'autor encara no ha rebut cap notificació.
Tal com varen explicar en el seu moment en un comunicat, els sindicats consideren que On és l'Estel·la? conté “insults, mentides, injúries, difamacions i incitació a l'odi contra les forces i cossos de seguretat de l'Estat” i que l'obra fa una "apologia completa del colpisme separatista català". També varen titllar de "vexatòria, insultant i humiliant" l'actuació del Govern balear per haver-li atorgat una subvenció de 1.000 euros a l'obra a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics.
On és l’Estel·la? és una obra humorística i satírica dedicada a un públic adult que repassa alguns dels episodis més transcendentals del Procés català, com les manifestacions de la Diada, l’1 d’octubre, el 20-S, l’escorcoll d’impremtes o la manifestació de Brussel·les. Es va publicar per primera vegada l'1 d'octubre del 2018 i ja van per la quarta edició.
L'editorial Comanegra, citada a un acte de conciliació
Comanegra i Galmés estan citats a un acte de conciliació als jutjats de Palma aquest 23 de setembre, en aquest cas per una denúncia del sindicat Jupsol. La editorial ja havia estat citada a comparèixer al setembre, però finalment la cita es va suspendre. La Jupsol demana a Comanegra eliminar i retirar els exemplars del llibre, no publicar ni distribuir tant aquesta publicació com futures edicions similars i demanar disculpes al cos policial perquè, segons ells, "en denigren la imatge".
Joan Sala, director de l'editorial, ja va assegurar en el seu moment que no acceptarien aquestes peticions perquè les consideren censura, i varen llançar un manifest en defensa de la llibertat d'expressió i publicació. L'acte de conciliació és un pas previ obligatori a la presentació d'una querella, de manera que si Comanegra no accepta les peticions del sindicat, queda lliure la via perquè aquest interposi la querella per calúmnies i injúries.