Tornar a ser radicals per navegar en el temps de l'extrema dreta
La programació de La Virreina inclourà exposicions de Michel Ragon, Eugenio Barba, Cathy Berberian i Sergi Aguilar
BarcelonaLa Virreina Centre de la Imatge és un dels llocs privilegiats a Barcelona dedicats a la recerca sobre la imatge. Com diu el seu director, Valentín Roma, l'exposició del fotògraf canadenc Jeff Wall que van fer l'any passat va ser una fita cabdal, i ara obren un "període post Jeff Wall" que comença amb la pregunta de "què significa la radicalitat en el camp de l'art avui". "Des d'on podem reprendre el fil de la dissensió en el context polític en el qual ens trobem? Vivim en una època en què sembla que la radicalitat només pertany a l'extrema dreta, a ningú més", adverteix Roma. D'altra banda, un altre dels puntals de la programació serà recuperar intel·lectuals i artistes que són fonamentals, però que no han tingut una exposició destacada a Catalunya.
Segons Roma, les quatre exposicions que es podran veure durant el primer trimestre estaran dedicades a entendre "experiències artístiques ideològicament revolucionàries" des de finals dels anys 50. La primera estarà dedicada a l'arxiu del crític d'arquitectura francès Michel Ragon (del 8 de febrer a l'11 de maig), i després serà el torn de la cineasta afrocubana Sara Gómez (del 12 d'abril al 28 de setembre). A la primavera arribaran una exposició sobre teatre, Eugenio Barba / Odin Teatret. Autopenetració, a càrrec del director teatral Roger Bernat (del 12 d'abril al 28 de setembre), i una altra sobre la compositora, vocalista i performer Cathy Berberian (del 12 d'abril al 28 de setembre). L'última de les exposicions que obriran a l'abril estarà dedicada a l'artista madrileny Álvaro Perdices (1979). I després de l'exposició que li va dedicar al Macba, Valentín Roma en presentarà una altra de l'escultor Sergi Aguilar (del 24 de maig al 19 d'octubre); en aquesta ocasió, la mostra estarà dedicada als seus treballs fotogràfics i audiovisuals.
A la tardor, i una altra vegada en el terreny del cinema, el centre dedicarà una mostra a la cineasta, compositora, escriptora i crítica Trinh T. Minh-ha (Hanoi, 1952), una de les figures més importants del cinema independent (del 18 d'octubre al 15 de maç del 2026). Així mateix, es podran veure exposicions de la madrilenya Paloma Polo, fruit de les seves recerques de llarg recorregut (del 18 d'octubre al 15 de març del 2026), d'Isaías Griñolo, conegut per la recerca en la confluència de la memòria, l'ecologia, l'art i la poesia (del 18 d'octubre al 15 de març del 2026) i una última en què dialogaran les fotografies del cineasta Michelangelo Antonioni amb les del fotògraf Luigi Ghirri (del 31 d'octubre al 15 de febrer del 2026).
En el terreny dels programes públics, La Virreina també portarà una "revisió de la historiografia" artística i ideològica catalana amb un simposi sobre el filòsof Manuel Sacristán, coincidint amb el centenari del seu naixement; un cicle de conferències dedicades al crític Arnau Puig, i unes jornades a l'escriptor i filòsof Enrique Lynch. D'altra banda, el centre té previst desenvolupar un "gran projecte patrimonial" de dos anys sobre la trajectòria dels poetes Carles Hac Mor i Ester Xargay que inclourà la catalogació i la restauració dels fons documental original.
Pel que fa a les xifres de públic del 2024, La Virreina va rebre 129.145 visitants, un 6% més que el 2023. Això vol dir la "consolidació" del volum de visitants per damunt de 100.000 persones. L'exposició més vista va ser Jeff Wall. Contes possibles, amb 62.719 visitants. El pressupost de La Virreina Centre de la Imatge serà d'1,3 milions d'euros, un 58% dels quals (750.000 euros) estaran destinats a la producció d’exposicions, programes públics, publicacions i investigacions.