Les torres i talaies de Mallorca s'encendran pels drets humans
L'esdeveniment tornarà a ser presencial i ja s'han confirmat un centenar de punts d'encesa entre tot l'Arxipèlag, Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia
L’Encesa de torres i talaies de la Mediterrània pels drets humans tornarà a ser presencial. Serà aquest dissabte, dia 15 de gener, a les 13 h i a les 18.30 h. El manifest d'enguany és de Maria del Mar Bonet. Ho ha anunciat aquest dilluns la vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, que ha dit que, per ara, hi ha un centenar de punts d'encesa confirmats. "Com a novetat, en aquesta sisena edició hi haurà punts a totes les Balears i també a Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia", ha explicat la consellera, que ha recordat que l’objectiu de l’esdeveniment és "impulsar un moment de reflexió entorn del patrimoni i la reivindicació dels drets humans". Així, de moment hi ha 58 punts confirmats a Mallorca i una quinzena a la franja mediterrània peninsular, a més d’alguns al Líban, al Marroc i a Tunísia.
La Direcció Insular de Patrimoni liderarà un any més l’Encesa de torres i talaies de la Mediterrània pels drets humans, gràcies a la col·laboració del Consell de Mallorca, Amnistia Internacional, l’Institut de Marratxí i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, a més del Servei d’Emergències 112 i els ajuntaments que s’hi han sumat.
Pep Lluís Pol, representant de l’IES Marratxí, ha recordat que la iniciativa va començar al centre educatiu el 2017 i ha agraït que la Direcció Insular de Patrimoni n’hagi assumit la coordinació. A més, ha tingut paraules d’elogi i agraïment per a les persones que fan de voluntàries perquè l’encesa sigui possible. D’altra banda, Carles Martín, portaveu d’Amnistia Internacional a Mallorca, ha reconegut que esdeveniments com l’Encesa de torres i talaies de la Mediterrània pels drets humans engresquen i donen força a la seva entitat per continuar fent feina.
La coordinadora del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Antònia Rosselló, ha considerat que aquest esdeveniment "escenifica la unió de pobles de la Mediterrània i recorda especialment aquelles persones que cerquen una vida millor a l’altre costat de la Mediterrània, on massa sovint perden la vida". Rosselló ha recordat especialment la convidada feta a Palestina, on serà particularment difícil que s’hi sumin.
S’ha convidat, també, institucions i societat civil a sumar-se el 15 de gener a encendre les torres, talaies, castells, campanars i altres punts elevats de la costa i dels pobles d’interior per comunicar-se a les 13 hores i a les 18.30 hores, amb senyals de fum a la primera cita i de llum a la segona.