Torroella començarà amb Savall, Mal Pelo i Koopman
El festival proposa un diàleg amb els clàssics i recupera l’obra d’Antoni Soler
BarcelonaUn concert sobre Les rutes de l’esclavatge, a càrrec de Jordi Savall i els 28 intèrprets de les seves formacions de música antiga, serà el que obrirà el cartell del 39è Festival de Torroella de Montgrí el divendres 2 d’agost. El seguiran 20 dies atapeïts, amb 14 concerts de música antiga, de cambra i orquestral -i alguna altra perla-, a més d’una vintena de concerts gratuïts en el marc del Fringe. El concert de Savall evocarà la història de la deportació i l’esclavatge a què van ser sotmesos més de 25 milions d’africans durant 450 anys d’història: des del 1444, data de la primera expedició de captura col·lectiva d’africans descrita en un text contemporani, fins al 1888, l’any que el Brasil va abolir l’esclavitud. Aquesta estrena dialogarà amb la que oferirà al Grec: seran dues funcions complementàries i autònomes, i a l’Empordà el repertori se centrarà en els segles XV i XVI. El mateix cap de setmana hi haurà doble protagonisme de Bach: amb l’espectacle de dansa de Maria Muñoz de Mal Pelo, que aquí s’acosta a El clave ben temperat de Bach amb música en directe, i l’Amsterdam Baroque Orchestra & Choir de Tom Koopman, que interpretarà tres cantates, dues de religioses i una de profana.
El festival recupera en aquesta edició tres obres del compositor olotí Antoni Soler, en un concert en què La Grande Chapelle també tocarà Scarlatti, que va ser mestre de Soler. I el mateix cap de setmana actuarà la Camerata Royal Concertgebouw Orchestra, que farà obres de Boccherini i Schubert. L’altre concert de música de cambra l’oferirà el jove Cosmos Quartet, amb un programa de Schubert, Bartók i Beethoven.
Els dos concerts simfònics seran el de la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti, que s’ampliarà fins als disset músics per interpretar Haydn, i el de l’Orquestra Simfònica del Vallès, que clausurarà el festival amb un programa que inclou el Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Beethoven i el Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Rakhmàninov, que interpretarà el pianista italià Giuseppe Andaloro.
La directora artística del certamen, Montse Fura, defensa que la “singularitat” ha de ser la seva carta davant la competència dels grans festivals d’estiu, i afegeix que “l’accessibilitat” és una de les obsessions dels organitzadors, les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. Del pressupost, que és de 533.177 euros (un 65% és aportació pública i un 23%, privada), només un 15% es finança amb les entrades, però defensen que els preus es mantinguin entre els 15 i els 55 euros per assolir l’ocupació del 90%.
Torroella enguany s’inspira en els proverbis grecollatins de l’Aurea Dicta, però també aposta pel present i les noves generacions d’intèrprets de música antiga, amb els grups Cantoría i La Vaghezza. En la secció Singulars Torroella, que descobreix nous racons del municipi, s’escoltaran les sonates per a violí i guitarra de Paganini, que interpretaran el violinista Fabio Biondi i el guitarrista Giangiacomo Pinardi; Formula Antiqva tocaran danses espanyoles i italianes dels segles XVII i XVIII, i hi haurà interpretacions singulars per a contratenor i acordió a càrrec de Carlos Mena i Iñaki Alberdi. No fallarà el clàssic concert del pianista Joaquín Achúcarro i la funció familiar serà un muntatge amb música de Satie i Poulenc sobre el circ de Picasso, Acròbata i Arlequí.