Trenta mirades a la muntanya

La Misericòrdia acull l'exposició de les imatges finalistes dels Premis de Fotografia de Muntanya

El jurat dels premis Fotografia de Muntanya ha seleccionat 30 fotografies de les 159 que ha rebut.
3 min

Aquest dijous s'ha inaugurat la mostra dels Premis de Fotografia de Muntanya, un certamen que s'emmarca dins la Mostra de Cinema de Muntanya de Palma. Les trenta fotografies seleccionades, que són de 21 autors diferents, es poden veure a la sala d'exposicions de la Misericòrdia. Són trenta mirades a muntanyes de diferents indrets del món. Dimecres a les 19 hores, al pati de l'edifici, es donaran a conèixer els guanyadors dels sis guardons.

El concurs de fotografia va rebre fins a 159 fotografies, de 51 autors. D'aquestes fotografies, el jurat n'ha seleccionades 30, que són les que conformen l'exposició. Enguany és la segona edició d'aquest certamen, que neix per "difondre i promoure la fotografia de muntanya" en diferents disciplines: muntanyisme, escalada i espeleologia. Així ho explica l'organitzador de la Mostra de Cinema de Muntanya, Bartomeu Tomàs, que recorda que també es premia la fotografia relacionada amb la biodiversitat associada a la naturalesa. "Una manera de donar a conèixer la flora i la fauna d'hàbitats concrets, que moltes vegades és endèmica i de supervivència fràgil", explica el director de la Mostra de Cinema de Muntanya, que també és biòleg. Totes les fotografies seleccionades rebran una impressió digital de la imatge de 50 x 60 cm per clixé.

La Misericòrdia acull l'exposició de les imatges finalistes del concurs Fotografia de Muntanya.

Un dels objectius de Tomàs és promoure les activitats lúdiques en entorns naturals que siguin "respectuoses". Xisco Colom, portaveu de la Federació de Muntanyisme i Escalada, considera que aquest concurs reivindica "la part cultural i també paisatgística del món de la muntanya", més enllà de les activitats lúdiques.

Durant la presentació d'aquest dimarts, Busquets ha recordat que l’exposició dels Premis Fotografia de Muntanya va ser la darrera que es va inaugurar l’any passat abans del confinament. També va ser la primera que es va obrir al públic quan es van començar a relaxar les restriccions. De l'exposició ha valorat la diversitat de llocs des d'on estan fetes les imatges: des de Mallorca a Navarra, passant pel Nepal, el Marroc o el Perú, entre molts altres llocs. "És una mostra que comença a Mallorca, però que s'obri al món", ha dit Busquets.

La directora insular de Cultura, Maria Pastor, i el director de l’Arxiu el So i la Imatge (ASIM), Xisco Bonnín, també han estat avui a la presentació de l'exposició. La mostra estirà oberta fins al 12 de juny.

Els premis

Dos dels sis premis són diners en metàl·lic. L'organitzador del certamen explica la importància de tenir botigues de proximitat especialitzades en muntanyisme com a col·laboradores d'aquests guardons, com Refugi de Muntanya, Foracorda i Bestard Mountain Boots.

El premi FBME (Federació Balear de Muntanyisme i Escalada) a la millor fotografia de muntanya és de 300 euros, i la foto guanyadora es publicarà a la pàgina inicial de la Mostra de Cinema de Muntanya el 2022. El premi FBE (Federació Balear d’Espeleologia) a la millor fotografia d'espeleologia és de 200 euros. La millor fotografia de cultura de muntanya, amb un guardó anomenat Bestard Mountain Boots, s'endurà un val de 150 euros material.

Els guardons inclouen dues mencions especials. La 'Tolo Calafat', que la dona Refugi de Muntanya i que s'atorgarà a la millor fotografia d'alpinisme i que consistirà d'un val de 150 euros en material. La segona menció especial és la 'Miquel Riera', que la dona Foracorda, serà per la millor fotografia d'escalada i també serà un val de 150 euros en material.

La botiga Sa Muntanya donarà un val de 150 euros en material, en aquest cas a la millor sèrie fotogràfica (3 fotos).

stats