Museus

I tres anys després el Museu Marítim ja té nou director

El nomenament d'Enric Garcia Domingo està decidit des de fa un mes però no es farà oficial fins d'aquí uns dies

La fragata Barcelona i un mascaró de proa, dues peces de l’exposició permanent.
3 min

BarcelonaEl juny del 2018 es va convocar el concurs públic per designar el director o la directora del Museu Marítim de Barcelona i no ha estat fins a tres anys després que, finalment, s’ha triat. Segons ha pogut saber l'ARA, es tracta d’Enric Garcia Domingo, fins ara cap de l’Àrea de Col·leccions i Coneixement del museu. Garcia encara no ha estat nomenat oficialment, però fa més d’un mes que es va decidir que seria qui portaria el timó de les antigues Reials Drassanes. L’1 d’abril es va notificar a la resta de candidats que el procés s'havia tancat.

El nomenament ja era urgent perquè la que fins ara havia estat directora en funcions, Elvira Mata, que fa 34 anys que treballa al Marítim, està a punt de jubilar-se. A més, el procés per designar el nou director ha tingut alguns episodis turbulents. Abans que el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Pepe Serra, i el director del Museu de la Pesca, Miquel Martí, fessin les últimes entrevistes i, finalment, es proposés el nom de Garcia, hi va haver una altra candidata. Tanmateix, el seu nomenament va aixecar molta polseguera i fins i tot hi va haver queixes al Síndic de Greuges per com s'havia fet l'elecció. També es va portar el cas a l'Oficina Antifrau de Catalunya, però com que no s'hi van detectar irregularitats l'afer es va arxivar el març del 2019. A finals d’aquell any, la Diputació va reconèixer que el procés s’havia allargat molt perquè hi havia hagut queixes i reclamacions, però que esperava resoldre-ho a principis del 2020. Finalment, així ha estat el març del 2021.

El cas del Marítim no és una excepció. Una quinzena de museus catalans no tenen director o estan a punt d’acabar el contracte amb l’actual. I mentre no apareix aquest nou director, són treballadors dels museus els que assumeixen la responsabilitat i prenen aquest càrrec en funcions o els museus sobreviuen sense aquesta figura.

Rebaixa de sou i de funcions

A més, els processos de selecció han estat qüestionats pels professionals del sector. El director del Museu Frederic Marès, Josep Maria Trullén, es va jubilar el novembre del 2019 després de nou anys al capdavant de la institució. Finalment, el 20 d’abril es va convocar un concurs públic que ha indignat l’Associació de Museòlegs de Catalunya, que ha demanat reunir-se amb l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. Els museòlegs es queixen que el concurs només és obert a funcionaris del consistori barceloní i també de la rebaixa de sou i de responsabilitats. Ja no hi haurà director, sinó un cap de departament adscrit a la gerència de l'Institut de Cultura de Barcelona. “Es vulnera el dret a la igualtat d’oportunitats i es deixa un gruix important de professionals sense l’oportunitat de poder optar a aquest lloc, no volem que el cas del Marès sigui un precedent”, assegura Joan Vicens Tarré, president de l'Associació de Museòlegs de Catalunya.

Fonts del sector també denuncien que hi ha hagut una rebaixa en una altra direcció, la del Museu de la Música, que va publicar les bases del concurs el 6 d’abril i en què s’especifica que la direcció estarà subjecta a les línies estratègiques i artístiques proposades per la direcció de l’Auditori. Anteriorment, el Museu de la Música, sense director des del novembre passat, quan Jaume Ayats va finalitzar el contracte després de vuit anys dirigint l’entitat, depenia del consorci de l’Auditori i l’Orquestra, integrat per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. “Hi ha un menysteniment per la feina dels museus i per la figura dels seus directors, amb rebaixa de nivell i de sou, i es reforça la direcció dels organismes externs, com l’Institut de Cultura de Barcelona”, assegura Daniel Solé, ex subdirector general de Museus.

stats