ARTS ESCÈNIQUES

Tres obres de les Illes llueixen a la FiraTàrrega

Incrementa la participació de professionals de les Balears respecte del 2016

Representació de les Balears posant a la paradeta que hi ha instal·lada a la fira de Tàrrega.
Margalida Mateu
08/09/2017
2 min

PalmaLa de Tàrrega és una de les fires més desitjades del panorama escènic, actuar-hi és tota una oportunitat i una responsabilitat. No debades, FiraTàrrega és el mercat internacional de les arts escèniques més important i amb més trajectòria de l’Estat i un dels més rellevants d’Europa. Fundada el 1981, és un gran aparador de l’actualitat escènica, amb interès especial en les arts de carrer, els espectacles visuals i els no convencionals.

És per això que les Balears hi són presents, un any més. Per a aquesta edició, l’organització ha seleccionat tres companyies de les Illes que hi faran un total de 9 representacions. L’any passat hi participà Cia. Baal amb dues funcions de l’espectacle Crotch.

Nous llenguatges, text i dansa

Entre els espectacles escollits trobam el dels Hermanos Picohueso amb la peça Ningú no va als aniversaris a l’estiu, que és una festa autèntica en què el públic és el convidat. És una dramatúrgia participativa i esbojarrada que avança sobre un collage d’històries i reflexions sobre allò que som i que volem arribar a ser, interpretada i dirigida per Lluki Portas -precisament a partir del seu pas pel màster de creació en arts de carrer de FiraTàrrega- i Diego Ingold. Demà, quan acabi la fira, hauran fet cinc representacions al Museu Comarcal de Tàrrega.

Malgrat la trista notícia de la desaparició de la companyia En Blanc, els seus espectacles encara volten i impregnen de qualitat l’escena. És el cas d’ Abans que arribi l’alemany. En aquesta obra, la seva autora, Marta Barceló, retrata una dona d’una seixantena d’anys que és diagnosticada d’alzhèimer. L’equip artístic està compost per Joan Fullana (direcció), Marta Barceló (autora) i Muntsa Alcañiz i Pedro Mas (intèrprets). S’estrena avui vespre a FiraTàrrega, a les 22.30 h, amb una segona representació demà diumenge a les 13.30 h. Les dues representacions seran al poliesportiu municipal del poble.

I la tercera obra de les Illes present a la fira és Gold Dust Rush, de la companyia d’Eulàlia Bergadà Morlanda Creacions. La jove artista sorprèn amb un muntatge impecable sobre un viatge visual i sonor entorn del deliri com a estat catàrtic, alliberador i destructiu alhora, font de llum i creativitat. Es tracta d’una coreografia de dansa contemporània d’arrel conceptual i poètica que combina interpretació, fisicitat, espacialitat i sonoritat per construir al·legories a la recerca de la coherència. Bergadà, acompanyada per Aloma Ruiz, Marina Fullana, Roberto Gómez i Raquel Kleinen, farà dues representacions, avui a les 21 h i demà a les 12 h, al teatre Ateneu-Borges.

La Conselleria de Cultura té un estand propi que serveix com a aparador de les arts escèniques i dona suport als grups illencs per tal de poder establir contactes. Enguany, una dotzena de professionals estan acreditats a la fira i se’ls ofereix l’expositor del Govern per realitzar-hi reunions.

stats