Treuen tres barques tradicionals de la 'cova' de Bellver per restaurar-les a Ses Voltes
L'arribada de les embarcacions al centre cultural, seu a Palma del Museu Marítim, serà el plat fort de la Jornada de Patrimoni Marítim d'aquest dissabte
PalmaDesprés d'anys d'espera, el Museu Marítim de Mallorca acollirà la presentació oficial de tres embarcacions tradicionals mallorquines a la seva seu de Palma, el centre cultural Ses Voltes, que estaven guardades al castell de Bellver. Serà aquest dissabte 15 de juny a les 11 h en el marc d'una jornada matinal oberta a tothom sobre el patrimoni marítim de les Illes.
Els protagonistes de l'activitat seran el llaüt 'L'Agustina', un gussi dels anys seixanta i una pastera de rems que encara no té nom. Els tres dels exemplars formen part de la col·lecció d’embarcacions que ja fa temps que l'Associació dels Amics del Museu Marítim guarda al Castell de Bellver mentre arriba aquest moment.
Amb aquesta aposta, el Museu Marítim de Mallorca aconsegueix una de les fites històriques del museu: començar a treure a la llum les barques tradicionals de la 'cova' del castell de Bellver, el nom amb el qual es coneix la vintena d'embarcacions que l'associació d'amics ha anat recopilant des de principis dels 2000 per evitar que desapareguessin. "Serà un dia molt important perquè les barques del castell començaran a navegar cap al seu destí merescut i amb elles començarem a construir el discurs museogràfic a la seu del centre Ses Voltes", explica el director del museu, Albert Forés.
Mapeig de barques tradicionals
Després de la presentació oficial, hi haurà una xerrada de l'expert en patrimoni marítim Manolo Gómez, que explicarà els periples que han hagut de viure les tres barques per evitar el desballestament i farà un diagnòstic públic 'in situ' de l'estat de conservació en què es troben. En acabar, el director del museu, Albert Forés, presentarà l'anomenat 'Mapa de les embarcacions perdudes', una acció participativa que pretén fer un mapeig col·lectiu de les barques tradicionals que encara hi ha a tants de punts de l'illa. L’objectiu és començar a elaborar un cens i evitar que es perdin.
Durant la jornada matinal de patrimoni marítim, també es podrà veure una exposició del fotògraf mallorquí Nico Martínez, que retrata la vida de les barques que no poden sortir del castell de Bellver. La col·lecció de l’Associació dels Amics del Museu Marítim disposa d'una vintena d’exemplars tradicionals més, a banda dels que dissabte es presentaran al centre cultural Ses Voltes. La majoria són de pesca, però també n’hi ha d’esbarjo, com el primer llaüt que va entrar al Club Nàutic als anys 40. Està datat de l’any 1934.
El treball dels mestres d'aixa, obert al públic
A partir del divendres 21 de juny, la setmana següent de la jornada de patrimoni marítim, la seu de Palma del Museu Marítim de Mallorca obrirà les portes els divendres al matí perquè els visitants puguin observar com els mestres d'aixa duen a terme les tasques de reparació i conservació de les tres barques.
"Un museu corre el perill de convertir-se en un mausoleu ple de peces, però nosaltres no volem això: creim que el museu ha de ser un espai de dignificació d'aquestes embarcacions, que fins ara han estat amagades de la societat i que són elements patrimonials de la nostra història", apunta Forés.