Història

Troben les ruïnes de la ciutat bíblica del gegant Goliat

Les restes d'una muralla i la porta d'accés de la ciutat de Gat demostren que el poble va ser "dos o tres vegades més gran que Jerusalem"

Tel Zafit, zona on s'han trobat les restes monumentals de la ciutat de Gat/ EFE
Efe
06/08/2015
2 min

BarcelonaArqueòlegs de la Universitat israelí de Bal Ilán dirigits pel professor Aren Maeir han trobat les ruïnes monumentals de la ciutat bíblica filistea de Gat, d'on era el gegant Goliat segons les Escriptures. Són les restes de la muralla i la porta d'accés a la ciutat trobades a Tel Zalfit, una zona arqueològica situada en la plana costera del centre d'Israel, que porta dècades sent excavada i que es calcula que va estar poblada des de fa 5.000 anys fins el 1948, quan els habitants de la zona van abandonar el poble àrab.

L'estrat que més interessa els arqueòlegs bíblics és el de la ciutat de Gat, una de les cinc poblacions filistees més importants, famosa pels seus innumerables enfrontaments amb els israelites. La civilització filistea va tenir el seu període d'esplendor al segle X a.C., durant els regnats de David i Salomó. A més dels dos grans descobriments, la porta i part de la muralla, l'equip d'excavació ha trobat també un temple i un taller per a la producció del ferro.

El professor i cap de l'expedició Aren Maeir ha explicat que la porta desenterrada és "la més gran trobada fins ara al país", un reflex de la influencia de la ciutat de Gat fins que Hazael de Damasc la va destruir el 830 a.C. Els últims descobriments demostren, segons el professor Maeir, que Gat era "dos o tres vegades més gran que Jerusalem" i que, a finals dels segle IX a.C., es van produir "durs enfrontaments" a la zona i la destrucció de l'assentament. Maeir assenyala que la tradició diu que els creadors de Gat eren "molt grans" però que, tot i que no s'ha trobar cap esquelet que corrobori aquesta creença, sí es pot constatar que "els seus habitants eren poderosos perquè tenien grans fortificacions".

stats