Un veí troba un vaixell d'època romana a tres metres sota l'aigua a la Platja de Palma

L'embarcació, que és a 50 metres de la costa, fa deu metres de llarg i encara té les àmfores que transportava

Imatge del  vaixell que ha facilitat l'armada per fer les tasques arqueològiques
Elena Navarro
17/07/2019
2 min

PalmaUn home ha fet una sorprenent troballa arqueològica a la Platja de Palma: tan sols a tres metres davall l'aigua, i a 50 metres d'una platja freqüentada cada estiu per milers de persones, hi ha trobat un vaixell que estava enfonsat des d'entre el segle III i el segle IV. Segons la consellera de Cultura i Patrimoni, Bel Busquets, es tracta d'una embarcació d'època romana de 10 metres de llarg i cinc d'ample, carregada amb àmfores, les quals transportarien, segurament, productes de cuina com vi, oli o espècies des de Lusitània, al sud-oest de la península.

Fèlix Alarcón, que viu a la zona i ha fet l'extraordinària troballa, es va topar amb el vaixell per casualitat fa unes setmanes. "Primer no vaig avisar perquè em pensava que ja estaria catalogat, però després em vaig adonar que no, perquè en tots els anys que fa que venim, no hi era", ha explicat aquest dimecres, quan s'ha fet pública la troballa. Sí que s'havia trobat algun pic algun tros d'àmfora a la zona, admet, però assegura que no havia vist mai abans l'embarcació a la zona.

El Departament de Patrimoni del Consell, quan va rebre la comunicació de la troballa uns dies enrere, va activar un equip de vuit bussejadors especialistes en arqueologia subaquàtica, que inclouen una restauradora especialista en materials arqueològics subaquàtics. Durant les tasques de l'equip in situ, es restringirà l'accés a l'àrea del voltant del vaixell, un perímetre d'entre cinc i deu metres.

Es preveu que d'aquí a tres setmanes ja es puguin transportar les àmfores a Son Tous, el fons del Museu de Mallorca. Allà se'n començarà la restauració, que s'inicia amb el procés de dessalació. El vaixell es documentarà, però es quedarà on és, amb una protecció i un sac d'arena a sobre perquè no es mogui quan hi hagi correntia.

La Guàrdia Civil, Ports de les Illes Balears i la Policia Municipal col·laboren amb la vigilància de l'operatiu. A més, segons ha informat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, s'ha contractat un servei de vigilància nocturna, de les 9 del vespre a les 6 del dematí. L'Armada hi ha col·laborat amb una barca, un patró i dos bussejadors de suport. Per part seva, els GEAS hi aportaran tres o quatre bussejadors més, si fan falta.

Durant la roda de premsa de presentació de la troballa, Coll ha assegurat que es tracta d'un patrimoni d'un valor "molt alt". "El fet que tan prop de la costa tinguem encara tantes coses per descobrir ja és una riquesa incalculable", ha afegit. Per la seva banda, Bel Busquets ha remarcat que "és un patrimoni que representa el nostre passat" i que "tenim la tasca de recuperar-lo i conservar-lo i deixar-lo com un llegat per al futur".

Xavier Ramis, director general de Ports i Aeroports de les Illes Balears, ha posat en valor la campanya per protegir el patrimoni subaquàtic engegada unes setmanes enrere i ha demanat a la ciutadania que comuniqui al Consell qualsevol troballa o informació sobre persones "que facin malbé qualsevol element patrimonial".

stats