Un viatge a l'inframon en companyia de Tutankamon
Una exposició immersiva a l'Ideal explica com Howard Carter va descobrir la tomba del faraó
BarcelonaNo cal fer un esforç imaginatiu per posar-se a la pell de Howard Carter, l'home que va descobrir la tomba de Tutankamon el 4 de novembre del 1922, ni per intentar concebre com devia ser el viatge al més enllà del jove faraó: al centre d'arts digitals Ideal, amb dos espais dedicats a la realitat virtual, es pot viatjar en el temps i en l'espai.
L'exposició digital sobre Tutankamon, que es va veure a Madrid, on va tenir més de 300.000 visites, i ara recala a Barcelona, vol divulgar i acostar al públic una civilització mil·lenària. "A Barcelona hi ha més objectes, provinents de col·leccions particulars, com un sarcòfag, vasos canopis o joies. La diferència més important és un espai més de metavers", destaca el director de l'Ideal, Jordi Sellas. L'Ideal ja es va estrenar amb el metavers a l'exposició de Dalí, que està fent gira pel món, i ara Sellas no concep una exposició sense aquesta tecnologia que permet passejar-se de manera col·lectiva i lliurament per un espai que no existeix físicament però que a la vegada és molt real.
És, segons Sellas, una obra d'enginyeria: si s'és capaç de superar el pànic a les rates, les serps o els escarabats, amb les ulleres el visitant pot entrar a la tenda de Howard Carter. Allà podrà ser tan indiscret com vulgui i fullejar els seus apunts o tocar el gramòfon i escoltar la música dels feliços anys vint. És tan sols l'avantsala, perquè tot caminant, amb un llum d'oli a la mà, baixareu sota terra, on podreu il·luminar els jeroglífics, tocar el sarcòfag i escolar-vos dins. El colofó final és un passeig per la Vall dels Reis l'any 1922. Allà, sota la superfície sorrenca, podreu localitzar 60 tombes tallades en roca i creades per allotjar els faraons morts del Nou Regne. El passeig inclou, fins i tot, una tempesta de sorra. "Es pot no haver estat a la Vall dels Reis, però amb aquesta experiència saber ben bé com és", assenyala Sellas.
Un faraó amb la veu de Triquell
Hi ha més experiències virtuals. La segona és més còmoda: asseguts a la cadira, amb unes ulleres de realitat virtual, podreu acompanyar Tutankamon (a qui ha posat veu el músic Triquell) en el seu viatge al més enllà. Sortireu de la cambra funerària per travessar mars de foc i muntanyes ennegrides, fins a entrar a la sala on quaranta-dos jutges valoraran si l'ànima del jove faraó és o no és pura. Si a la balança el cor pesa més que la ploma, Ammut devorarà Tutankamon. Si no, el faraó podrà volar amb el déu falcó Horus cap al paradís. Per imaginar com devia ser el regne d'Osiris, Sellas explica que s'han basat en el Llibre dels Morts: "Ens hem agafat al cànon, perquè són 4.000 anys d'història i hi ha més d'una interpretació", assegura.
Sellas remarca que han treballat amb destacats egiptòlegs com Nacho Ares. "És tot rigorós i té un afany divulgatiu, però també és entreteniment", resum. A banda de la virtualitat, diferents sales expliquen com era Egipte a mitjan segle XIV aC: des de les plagues fins a les lluites de poder entre el clergat i els faraons, les creences o com era el procés de momificació. En aquest recorregut, al visitant l'acompanyaran la música i l'olor d'encens. I, a poc a poc, anirà coneixent la família del jove faraó (només hipòtesis, perquè no hi ha pràcticament certeses) o la poca informació que es té del seu regnat. Més endavant podrà trobar-se amb el controvertit Howard Carter, saber qui era i com va ser el descobriment de l'única sepultura reial trobada intacta a Luxor.