Música
Cultura09/01/2017

U2 tornarà a Barcelona el 18 de juliol

'The Joshua tree tour' farà parada a l'Estadi de Montjuïc. És l'únic concert d'aquesta gira del grup a l'Estat

Xavier Cervantes
i Xavier Cervantes

BarcelonaU2 s’afegeix a la tendència de dedicar una gira a commemorar un aniversari de la publicació d’un disc. En aquest cas, es tracta de recordar que fa trenta anys de l’aparició de 'The Joshua tree', l’àlbum que va convertir la banda irlandesa en un fenomen de vendes a escala mundial. La gira començarà el 12 de maig a Vancouver (Canadà) i arribarà a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona el 18 de juliol. Les entrades per a aquest concert costaran entre 35 i 175 euros i es posaran a la venda el dilluns 16 de gener, tot i que els usuaris registrats a U2.com podran accedir a la prevenda demà mateix.

Com explica el cantant dels U2, Bono, el repertori de la gira tindrà com a eix les cançons de 'The Joshua tree'. “Fa poc vaig tornar a escoltar el disc sencer per primera vegada en gairebé trenta anys, i s’assembla a una òpera. Té moltes emocions que semblen estranyament actuals, com ara l’amor, la pèrdua, els somnis trencats, la recerca de l’oblit, les divergències. He cantat molt algunes d’aquestes cançons, però mai totes”, diu Bono. Més concret és el guitarrista The Edge quan explica per què considera que és un disc plenament vigent en uns temps “d’agitació mundial, amb moviments d’extrema dreta i alguns drets fonamentals en perill”. “Volíem celebrar aquest cinquè àlbum perquè les cançons sembla que són totalment rellevants en els temps que vivim”, explica The Edge.

Cargando
No hay anuncios

'The Joshua tree', publicat el 1987 en plena era Reagan, inclou composicions que en el seu moment van ser interpretades com una crítica a l’intervencionisme del govern nord-americà a l’Amèrica Central. És el cas de la cançó 'Bullet the blue sky'. També n’hi ha de més explícites, com 'Mothers of the disappeared', una peça que Bono va compondre després de visitar el Salvador i Nicaragua, tot i que el títol remet a les mares dels desapareguts durant la dictadura argentina. Curiosament, el disc més crític amb els Estats Units va ser també el treball musicalment més nord-americà dels U2. Com ja havia passat a 'The unforgettable fire' (1984), el quartet irlandès va tornar a confiar la producció a Brian Eno i Daniel Lanois, i plegats van construir un disc amarat de l’imaginari nord-americà, començant pel títol, que fa referència a l’arbre de Josuè característic del sud-oest dels Estats Units. Una altra paradoxa és que a la cançó 'I still haven’t found what I’m looking' for Bono expressa un neguit, una mena d’insatisfacció emocional, però precisament el que buscaven U2 i que encara no havien trobat ho van assolir amb 'The Joshua tree': multiplicar les vendes milionàries de 'The unforgettable fire' i consagrar-se com un dels grups de rock amb més públic arreu del món. Va ser la consolidació com a banda d’estadis, el seu hàbitat natural a partir d’aleshores.

En la part europea de la gira que passarà per Barcelona, el teloner serà l’ex-Oasis Noel Gallagher amb els High Flying Bird. Gallagher, poc amic de mossegar-se la llengua, aquesta vegada ha assegurat: “Serà tot un honor tenir un lloc en el que segueix sent un dels millors directes del món”.