PROPOSTA CULTURAL

Valldemossa s'omple d'art

A més, música, poesia, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
21/07/2016
13 min
Regala aquest article

Artdemossa 2016

Valldemossa / A partir de les 18 h

Cartell de l'edició 2016 de Artdemossa

Artdemossa, una de les nits més màgiques de la Tramuntana, s'ha convertit en tot un clàssic de les nits d'estiu mallorquines. La primera activitat d'Artdemossa serà a les 18 h amb el Petit Artdemossa o Valldemossa esKIDS, de la mà de Centimets Teatre, que presentaran 'Horabaixa monstruós'. A les 20 h arrencarà la batucada de l'Escola de Música de Valldemossa amb els Dimonis de la Cova del Fossar, que faran la cercavila fins a la plaça Pública, on Miquel Brunet donarà el sus a la nit. A partir d'aquí, explosió de colors, flaires, ritmes i textures onsevulla. Hi haurà actuacions musicals a les places Pública i de Bartomeu Estaràs, més de 70 obres de tota casta d'artistes exposades tant als jardins de la Cartoixa com al carrer de Uetam amb diversos espais com l'Espai TACA, Escola Superior de Disseny, Centre d'Estudis Fotogràfics, Mallorca Còsmica, Art-Viu, Col·lectiu Malafolla, màgia i dansa al Clot del Celler, gloses i poesia a la Miranda dels Lledoners, artesania a la via de Blanquerna, paradetes de menjar i beguda per tot el recorregut.

Lisa Germano i Codo / Música

Castell de Bellver (Camilo José Cela, s/n. Palma) / 21.30 h

Lisa Germano

La italoamericana Lisa Germano farà la seva única actuació a Europa al castell de Bellver com a tercera entrega internacional del cicle musical ‘Women don’t wait’. També hi seran presents les integrants del grup convidat CodoODO, Antònia Camia i Clara Ingold. Deu anys després de la seva darrera visita, en aquella ocasió al Conservatori Superior de Música, l’artista resident a l’estat d’Indiana oferirà aquesta exclusiva actuació en el marc incomparable del pati d’armes del castell de Bellver.

Banda Municipal de Música de Palma i Enrique Bernaldo de Quiros / ‘Sons d’Amèrica’

Centre Cultural la Misericòrida (plaça de l’Hospital, 4. Palma) / 19.30 h

‘Sons d’Amèrica’

Magnífica cloenda de la temporada 2016-2017 amb el concert ‘Sons d’Amèrica’. S’obrirà amb ‘Slava!’ de Leonard Bernstein i tot seguit sonarà amb la Banda Municipal de Música de Palma per primera vegada el ‘Concert per a piano i orquestra en Sol’ de Maurice Ravel de la mà del excel·lent pianista Enrique Bernaldo de Quirós. Es tancarà el concert amb dues pàgines espectaculars del jove compositor Vicente Ortiz Gimeno, Space Mission i Poirot.

Christa Elmer i Band idos / Música

CCA Andratx (carrer de l’Estanyera, 2) / 20 h

Christa Elmer

Energia en estat pur. Repertori seleccionat de jazz, motown, R & B i soul per una de les veus més importants a Mallorca.

‘Idioma de café’ / Música

Can Alcover (Sant Alonso, 24. Palma / 21 h

Adela Ferrer

Adela Ferrer torna a Mallorca després de sis mesos a Buenos Aires. ‘Vestida de vos’, el disc que va gravar allà a l'abril de 2015, rodat en les taules d'Argentina i Uruguai, i presentat també a les Illes Balears, Madrid i Barcelona, ha donat pas al seu nou espectacle, ‘Idioma de café’. Tema central compost a Buenos Aires, i que marca el nou llenguatge i posada en escena, la nova línia de treball de la músic i poeta. En aquesta proposta, Adela Ferrer compareix com a cantautora, en solitari, a piano i veu.

'Canciones y fantasías del Renacimiento español' / Música

Museu de la Mar (carrer de Santa Caterina d’Alexandria, 50. Port de Sóller) / 21 h

Waltraud Mucher

Concert a càrrec de Waltraud Mucher (veu) amb Guillermo femenias (vihuela). Interpretaran obres de Pisador, Mudarra, Fuenllana, Daza, Narváez, Milán.

Jove Orquestra de les Illes Balears / Música

Claustre de Sant Domingo (carrer de Guillem Cifre de Colonya, s/n. Pollença) / 22 h

Jove Orquestra de les Illes Balears

Concert a benefici d’Abaimar, Afama Pollença, Prodis i Obreria Puig de Maria organitzat per Rotary Club Pollença amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pollença. Interpretaran ‘Concerto n. 35 Haffner’ de W. A. Mozart i ‘Mass of the Chidren’ del compositor britànic John Rutter. Amb Raquel Ribas (soprano), Joan Seguí (baríton), el Cor Ciutat de Mallorca (dirigit per Joan Laínez) i el cor Teen Spirit Chorus (dirigit per Pilar Riera i Joan Laínez). Amb la direcció de Joan Barceló.

Ensemble Praeteritum / Música

Fundació Bartomeu March, Torre Cega (carrer de Joan March, 2. Capdepera) / 22 h

Ensemble Praeteritum

Ensemble Praeteritum és un conjunt instrumental creat pel violinista Pablo Suárez Calero el 2011. Un dels seus principals objectius és la recerca de la novetat en la manera d’afrontar la música. A través de forts contrastos dinàmics i expressius, improvisacions i una recerca constant de colors en el so, l’Ensemble interpreta la partitura creant una bellesa especial i personal destinda purament al gaudi del públic. Dins les Serenates d’estiu interpretaran ‘Vivaldi Senza Fine: Les quatre estacions d’Antonio Vivaldi’.

Orquestra Barroca Ars Musicae / Música

Església de Deià / 21 h

Orquestra Barroca Ars Musicae

L’església de Deià acull l’actuació de l'Orquestra Barroca Ars Musicae. El grup està format pel violí concertino i director Bernat Cabot; els violins Caterina Cladera, Jaume Aguiló, Alicia Domínguez, Ursula Wachendorf, Xavier Pericàs, Irene Mas, M. Victòria Sabater, Aina Maimó, Aurora Alcover, Marc Bauçà, Toni Tudurí; les violes Cristina Trenchs, Fabià Acosta, David Renton; els violoncels Enric Segura, Isidre Mateu; el contrabaix Joan Josep Coll, i la flauta travessera M. Antònia Meliá. Aquesta formació va néixer l’any 2003 amb la intenció de divulgar i interpretar la música dels segles XVII i XVIII mitjançant l’ús d’instruments originals.

‘Lletrescades’ i ‘Lletra menuda’ / Presentacions dins PoésArt

Art Artà (Antoni Blanes, 19) / 20 h

Poésart

Artà es torna a omplir de poesia amb la 4a edició del festival PoésArt. Presentacions de llibres, recitals, cercavila, batucada, espectacles, però sobretot poesia, seran els protagonistes dels carrers, galeries, botigues, restaurants i teatre d'Artà. Els poetes participants d'enguany són Nora Albert, Marta Bertran Perelló, Mireia Calafell, Anna Gual, Biel Mesquida, Ponç Pons, Jaume C. Pons Alorda, Damià Rotger, Emili Sánchez Rubio, Sebastià Sansó i Ester Xargay, a més dels poetes locals Miquel Mestre, Carme Sánchez i Antònia Tur.

A ‘Lletrescades’, el primer llibre de poemes que Damià Rotger presenta al públic lector, s’hi pot percebre, com és lògic, alguna influència, i en especial el mestratge de Ponç Pons, però també la seguretat d’una veu que manifesta una clara ambició literària a l’hora d’assumir, i superar, un repte d’evident dificultat. La passió creativa de Rotger és també contenció, voluntat d’evitar elements superflus i de cercar l’expressió més ajustada, un gust en el tractament de la paraula que en part potser li ve donat per l’ofici, per la pulcritud i la precisió inherents a la tipografia i les arts gràfiques. És el lector, però, qui al marge de les meves impressions n’ha de fer la seva pròpia lectura i trescar, per dir-ho en paraules de l’autor, per aquests poemes sorgits de l’amor per les lletres i la poesia.

‘Lletra menuda’, de Nora Albert, és un poemari aparentment menut, amb versos decasíl·labs i en minúscula. En aparença també és senzill i es mou al voltant de l’escriptura i les lletres per parlar de la identitat individual o col·lectiva, de l’amor o el desamor, de la bellesa de les coses petites, del país petit. Però també és un exercici d’interrogació a la mateixa paraula, fins i tot podria plantejar la reinvenció d’un nou alfabet. La poesia no deixa de ser la lletra petita de la literatura, un llenguatge d’una minoria i per a una minoria.

‘Siesta’, ‘L’homme imbattable’ i mostra col·lectiva de Cecílio Chaves, Julián Delgado i Juan Ángel González de la Calle / Exposicions

Casal de Cultura Can Gelabert (Binissalem) / Fins al 31 d’agost

Marion Harper amenitzarà la vetlada a Es Claustre de Maó

L’Ajuntament de Binissalem i el Casal de Cultura Can Gelabert organitzen les exposicions ‘Siesta’ de Josefina Pino (a la Sala del Directori i el cup de l’oli), ‘L’homme imbattable’ de Daniel Castilla (Sala Imperial) i l’exposició col·lectiva de Cecílio Chaves, Julián Delgado i Juan Ángel González de la Calle, artistes gaditans que comparteixen les Sales Florentines del Casal. A continuació es durà a terme l’actuació del grup Le Carromato, format per Alfredo Ardanaz (violí), Miquel Àngel Aguiló (violoncel i percussió), Xisco Aguiló(contrabaix) i Toni Pastor (guitarra). Les exposicions es podran visitar fins dia 31 d’agost, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores.

‘Mil dimonis’ / Exposició

Casal Pere Capellà (Algaida) / Fins al 29 de juliol

Cartell de l'exposició 'MIL DIMONIS. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca'

La mostra dimoniera itinerant, organitzada per la Casa Pare Ginard dins el projecte '2016, un any de mil dimonis, ha arribat a Algaida, on es podrà veure fins a final de juliol al Casal Pere Capellà. Aquesta exposició ha estat possible a partir de fotografies de José Juan Luna 'Potti' i textos de Rafel Ginard. Aplega 51 representacions diferents del dimoni de les més de setanta que actualment perviuen en la cultura popular de Mallorca. L'exposició ofereix una mirada a la diversitat del nostre dimoni recollida per José Juan Luna 'Potti', fotògraf que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions: Dimonis de Sant Antoni, Dimonis de festa i Dimonis de foc. Alhora, les fotografies s'acompanyen d'una tria de textos procedents de l'obra de Rafel Ginard: cites extretes de la recopilació del 'Cançoner Popular de Mallorca' i del seu 'Calendari Folklòric', a través de les quals comprenem l'esperit essencial que condensen aquestes representacions actuals del dimoni.

'Dones de Roma' / Exposició

CaixaFòrum Palma (pl. de Weyler, 3) / Fins al 9 d'octubre

Dones de Roma

L'exposició 'Dones de Roma. Seductores, maternals, excessives' està composta per obres pertanyents a les col·leccions del Museu del Louvre. En la mostra, es tracta l'àmplia diversitat en la representació de la dona en la decoració de les vil·les romanes i és comissariada per Daniel Roger, conservador en cap del patrimoni del Departament d'Antiguitats Gregues, Etrusques i Romanes del Louvre, i Aurélie Piriou, col·laboradora científica del mateix departament. Preu de l'entrada: 4 euros; 50% de descompte als clients de la Caixa.

‘L’etern present’ / Exposició

Centre Melis Cursach (carrer del Centre, 9. Capdepera) / Fins al 24 de juliol

‘L’etern present’

El pintor A. Jesús Ballester presenta un seguit de quadres de diverses etapes pictòriques que permeten veure l’evolució de l’artista, tot i que la seva obra més recent hi juga un paper destacat. Darrerament treballa amb xilografia, la qual també hi està representada amb uns treballs d’impressió a relleu. ‘L’etern present’ és unA anàlisi del comportament humà davant diferents situacions però des d’una òptica introspectiva. L’artista va comentar que la seva intenció és no deixar indiferent ningú.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça Pla des Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener

'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

'La mirada del foc' / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 28 d'agost

'La mirada del foc'

Guillem Nadal exposa al Casal Solleric una mostra retrospectiva de l'artista distribuïda en l'espai de la Planta Noble de manera que forma una espiral que connecta l'inici amb el final de l'obra.

‘L’illa dels talaiots. Menorca, candidata a Patrimoni Mundial’ / Exposició

Sala de Sant Diego (plaça del Ramal, Alaior / Fins al 31 de juliol

L'illa dels talaiots

L’exposició té com a objectiu central apropar als menorquins i visitants el coneixement i els valors universals de la prehistòria de Menorca a la ciutadania, com també el perquè i el com de la candidatura a Patrimoni Mundial de la Menorca Talaiòtica. La mostra inclou un bon nombre de peces arqueològiques originals, a més d’algunes rèpliques de peces que no s'hi han pogut incloure perquè la seva fragilitat recomana no sotmetre-les a trasllats. A través de textos didàctics, fotografies i il·lustracions realitzades expressament per a l'exposició, aquest muntatge permet que el visitant s'introdueixi a la prehistòria de Menorca.

‘Aigua’ / Exposició

TACA (Sant Feliu, 17. Local 12. Palma)

Aigua

‘Aigua’ és un refrescant projecte fotogràfic que inclou obres d’Arantxa Boyero, Xim Izquierdo, Marina de Luis, Claire O'keefe, Alberto Polo Iañez, Angie Quintana i Elisabeth Salcedo. ‘Aigua’ és una proposta de set artistes i fotògrafs de Mallorca reconeguts dins i fora de l’illa. ‘Aigua’ és l’excusa per reunir-los i també un concepte molt relacionant amb els mallorquins i amb el temps que vivim.

‘Entrenou’ / Exposició

Centre Artesanal de Menorca (carrer Metge Camps, s/n. Es Mercadal) / Fins al 23 de juliol

Entrenou

L’Associació d’Artesans de Menorca Entremans presenta al Centre Artesanal de Menorca amb la col·laboració del Consell Insular de Menorca l’exposició ‘Entrenou’. Nou membres de l’associació s’han unit en una mostra d’artesania on s’exposaran obres inèdites i estaran representats oficis com la joieria, l’art plomer, el cuir i la pintura. Els participants són Erika Hartje, Juan F. Maldonado, Sonia Pachón, Alba Olivella, Isabel Masoliver, Magda Triay, Rosa Queralt, Albert Berenguer i Lorena Martí. Dins la joieria trobarem anelletes, penjolls i braceroles. Els pintors mostraran aquarel·les i acrílics amb motius de Menorca, també ventalls pintats a mà. En art plomer hi haurà diademes i ornaments per als cabells fets amb plomes d’emú i altres ocells exòtics. Amb cuir, conjunts de cinturons i bosses. Horari de visita: de dimarts a divendres de 10 a 18 hores, i dissabtes de 10 a 14 hores.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener

Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

‘30 poetas ante el espejo lorquiano’ / Exposició

Centre Internacional de Gravat, Xalubinia (c. Baixamar 54-56. Alaior) / Fins al 24 de juliol

'30 poeatas ante el espejo lorquiano'

Fou en aquest centre, a Menorca, on Mariangustias estampà les 32 planxes realitzades amb la tècnica del sucre sobre planxa de ferro, que componen aquesta exposició. Amant de la poesia, Mariangustias feu el seu propi homenatge al gran Federico Garcia Lorca a través de la poesia contemporània granadina. Fins a 30 poetes, entre ells Luis Rosales, Elena Martín Vivaldi, Rafael Guillén, Juan de Loxa, Manuel Carrasco i Luis García Montero, cediren un dels seus poemes i feren una prosa-homenatge en la qual transmeten la importància que ha tingut Lorca en les seves vides i trajectòries poètiques. Són aquests 30 poetes els que Mariangustias ha retratat en els seus gravats i ha fet així una fusió d’aquestes dues nobles arts: la poesia i el gravat. Un retrat de Lorca i el retrat de la mateixa artista tanquen aquesta mostra. Un homenatge dels hereus de la poesia lorquiana i de la seva forma d’entendre l’art i la vida.

‘Els més antics de Ramon Llull’ / Exposició

Biblioteca de Cort (plaça de Cort, 1. Palma) / Fins al 31 d’agost

Els més antics de Ramon Llull

Aquesta exposició bibliogràfica ofereix una selecció d'obres de l'autor que pertanyen al fons antic (s. XVI-XVIII) de la biblioteca. S’han seleccionat vuit exemplars datats entre els segles XVI i XVIII. Destaca l'edició de ‘Blanquerna’ de 1521 estampada a València. L'exposició mostra les portades dels llibres, diferents gravats amb la figura de Ramon Llull i la reproducció de les figures geomètriques i taules de la seva Art que apareixen a les planes interiors.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril

Col·lecció Yera

La col·lección Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

'Anglada-Camarasa i l'art japonès' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 28 d'agost

'Anglada-Camarasa i l'art japonès'

Nova exposició a l’espai que CaixaFòrum Palma destina a la difusió de l’obra del pintor Hermen Anglada-Camarasa. Aquesta vegada la mostra explora l’interès d’Anglada-Camarasa per l’art japonès, forjat al llarg dels seus anys d’estada a París. Aquest interès es fa palès amb la seva pròpia col·lecció d’estampes i llibres japonesos, que s’exposaran en relació amb la seva obra.

Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició

Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent

Museu Llorenç Villalonga

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.

stats