Música

Valtònyc es retira de la música: "Tinc una bona feina, ja no sé què he d'explicar amb el rap"

Després d'exiliar-se cinc anys i mig a Bèlgica per evitar la presó, el raper s'hi queda a viure

L. Serra
2 min
Valtònyc al Tingladu 2024.

BarcelonaDesprés de passar cinc anys i mig a Bèlgica per evitar la presó, el cantant Josep Miquel Arenas, Valtònyc, va tornar a casa quan els delictes havien prescrit. Vuit mesos després del retorn a Palma, ara ha anunciat que es retira de la música. Ho ha fet al festival El Tingladu de Vilanova i la Geltrú, on ha cantat des del 2012, quan tenia 17 anys. "Aquest és el darrer concert de la meva carrera", ha dit, i l'ha fet en agraïment per mantenir-lo en cartell i pagar-li el caixet solidari durant els seus sis anys d'exili a Bèlgica. "No com altres festivals que ho van fer quan jo i en Pablo Hasél érem un recurs de màrqueting", ha dit.

"Tinc una bona feina, ja no sé què he d'explicar amb el rap. Quan feia rap tenia 18 anys i una feina de merda en una fruiteria i estava enfadat amb el món. Tenia ràbia, però ara em fa vergonya sortir a l'escenari i interpretar un personatge", ha comentat Josep Miquel Arenas en declaracions a TV3. Valtònyc va ser condemnat a tres anys i mig de presó per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces dins les lletres de les seves cançons, i va decidir exiliar-se a Bèlgica, on la justícia va rebutjar la seva extradició emparant-se en la llibertat d'expressió.

Valtònyc ha detallat que continuarà la seva professió de programador informàtic a Brussel·les i ha lamentat que amb l'aparició de les xarxes socials ja no té gaire sentit la cançó protesta. "Crec que la gent està una mica saturada i la cançó protesta ja no és tan ben rebuda perquè, avui dia, tu vas a un concert i no tens ganes d'escoltar el que has estat consumint les 24 hores a les xarxes socials", ha apuntat Arenas. Des de l'escenari ha llançat un últim missatge reivindicant la unitat de l'1-O i reiterant que Catalunya mereix "la llibertat de la seva llengua, de la seva cultura i de poder decidir". Com a exiliat, Valtònyc va fer amistat amb els altres exiliats polítics, i sempre ha mostrat el seu suport a Carles Puigdemont.

El raper Pablo Hasél continua empresonat des del 2021 i hauria de sortir de la presó el 2027, després de complir diverses penes per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona i les institucions, i també agressions, insolvència i resistència a l'autoritat.

stats