Els veïns, protagonistes de la 15a edició del Teatre de Barra
Durant sis dijous d'octubre i novembre, es podran veure sis obres a cinc bars de Blanquerna
PalmaEls veïns i veïnes: les seves amistats, tensions, converses. En definitiva, la convivència entre aquells que viuen en un determinat espai és la protagonista de la 15a edició del Teatre de Barra, que porta sis obres de microteatre a Blanquerna els dijous 10, 17, 24 i 31 d'octubre i 7 i 14 de novembre. A més, s'ha preparat una obra addicional (fora de concurs) que es representarà a la plaça de Santa Pagesa els dijous 10 d'octubre i 14 de novembre, i a la gran final, que es farà al Teatre Municipal Mar i Terra el 16 de novembre.
Es tracta d'una coproducció d'Òrbita Produccions i Metges del Món que tracta la integració a través de la història de dues persones desconegudes, de mons oposats, que es troben en uns bancs d'una plaça d'un barri de la ciutat. L'autor és Rafel Gallego (cinc vegades guanyador dels premis); el director, Javier Matesanz, organitzador del certamen, i les actrius, Aina Frau i Lluki Portas.
Una altra novetat és que se suma un dijous més a la programació i hi haurà quatre passades per vespre i no les cinc que hi solia haver. Les obres s'interpreten simultàniament en els bars Blanquerna 65, La Tertúlia, Cafeteria Bon-Bon, In Café i Classic Bar i el públic podrà votar la millor obra, el millor actor i la millor actriu, una decisió que es farà pública a l'emblemàtica final al Teatre Mar i Terra.
Als bars l'aforament és d'entre 25 i 40 persones. "Al Cafè Tertúlia potser n'hi entren 70, però nosaltres només en venem 40 perquè volem mantenir l'essència del teatre de barra, que és la intimitat. Estan tan a prop que pots sentir respirar els actors i les actrius", ha subratllat Matesanz a la roda de premsa de presentació, tot assegurant que en el certamen hi participen "els millors intèrprets de les Balears".
A més, Matesanz ha explicat que enguany han rebut 36 textos, "que són molts". "Pensam que hi ha un dèficit de persones que escriuen teatre, però nosaltres cada any en rebem molts", ha afegit. El rècord d'escrits presentats va ser l'any que es va dedicar a l'erotisme, amb un total de 43. Tot i que les obres es poden enviar en català o en castellà, aquesta és la primera edició que totes les obres escollides són en català. Quant al públic, es calcula que cada any hi ha entre 3.500 i 4.000 espectadors, "encara que una persona comptar com a tres o quatre espectadors perquè va diferents obres", assenyala Matesanz.
Per la seva banda, el regidor de Cultura de Cort, Antoni Noguera, ha destacat el fet que es porti el teatre a la quotidianitat. "El teatre de barra ha fet arribar el teatre a un nou públic, cosa que és molt important", ha dit. També ha posat en relleu la implicació social de les temàtiques que sol tenir: "Són temes d'actualitat, d'actualitat, tan importants com els desnonaments", ha assenyalat.