Música
Cultura07/02/2022

Vetusta Morla defensen "el ritual" d'escoltar discos sencers

El grup madrileny presentarà l'àlbum 'Cable a tierra' en una gira de grans recintes, com ara el Palau Sant Jordi i l'estadi Wanda Metropolitano

BarcelonaEl grup madrileny Vetusta Morla té un repte per al 2022: omplir recintes com el Palau Sant Jordi de Barcelona el 25 de maig i, sobretot, l'estadi Wanda Metropolitano de Madrid el 24 de juny. "És una declaració d'intencions. Volem celebrar que ja ha passat tot. I tant de bo que sigui així", explica el percussionista Jorge González. Per aconseguir-ho compten amb el bagatge acumulat com un dels grups de rock més populars d'Espanya des que van debutar amb el disc Un día en el mundo (2008), i confien que el favor del públic continuï ara que han publicat Cable a tierra (Pequeño Salto Mortal, 2021).

Sense deixar de banda el pop-rock ni una certa manipulació electrònica, l'àlbum nou eixampla els colors musicals del sextet de Tres Cantos i reactiva "interessos latents" que tenen a veure amb la música d'arrel. "Ens hem criat sense una tradició folklòrica estructurada i, en aquest sentit, el disc és una manera d'estructurar un folklore propi, que tan aviat són els Beatles i l'indie rock dels 90 com les jotes i els fandangos", diu el guitarrista Juanma Latorre. El moll de l'os d'aquesta nova etapa són les cançons Puñalada trapera i La virgen de la humanidad. La primera camina amb un ritme ternari propi de danses tradicionals i la segona neix dels arranjaments de la copla popularitzada per Concha Piquer No me quieras tanto. "Són les cançons que van fixar l'eix gravitatori del disc. Per això les hem posat al principi del disc: presenten l'àlbum i marquen tot el que ve després", assegura Latorre.

Cargando
No hay anuncios

L'ordre és important per a Vetusta Morla. En temps d'algoritmes que posen entrebancs a decisions artístiques, el grup defensa "el ritual" d'escoltar Cable a tierra en l'ordre en què s'ha pensat, en sintonia amb la lluita d'Adele per aconseguir que Spotify respecti l'ordre de reproducció dels seus discos. Segons Latorre, és imprescindible que la indústria musical "respecti a qui entengui que la seva obra és un àlbum complet amb principi i final": si no, seria com "llegir un llibre amb els capítols desendreçats".

Cargando
No hay anuncios

"Abans ens deien que no féssim cançons de més de tres minuts perquè, sinó, les ràdios no les posarien, i ara en el món TikTok hi ha compositors de passatges musicals de 15 o 30 segons. Hi ha molta facturació en passatges de 30 segons. És al·lucinant", diu González. "Per a nosaltres la cosa més important és que l'obra mani per damunt del format i la durada. No reivindiquem que les coses hagin de ser d'una manera: reivindiquen que sigui l'obra artística la que determini el format; quan passa al revés és molt injust i restrictiu, i sobretot empobreix les possibilitats de l'art", raona Latorre. De fet, es pot dir que Vetusta Moral sí que van estar determinats per un format durant un temps, perquè l'èxit als festivals condicionava el tipus de composicions. Latorre ho matisa: "Sempre hem sigut una banda molt de directe, i la majoria de les cançons les enregistràvem tocant plegats tots sis. Això va ser així fins al disc Mismo sitio, distinto lugar (2017), quan vam descobrir que ens venia de gust crear més a l'estudi i vam oblidar-nos del directe per compondre. Però continuem sent el grup de directe de festivals i demostrarem que amb un pandero quadrat podem sortir a ballar i a cantar i que tingui força".

L'experiència del Vida Festival 2021

Vetusta Morla van ser un dels caps de cartell del Vida Festival 2021, una edició excepcional perquè es va fer com a part d'un estudi per comprovar la capacitat de cribatge de grans esdeveniments. El Vida, com el Canet Rock i el Cruïlla, es va celebrar en ple rebrot de la variant delta del coronavirus i quan els menors de 35 anys no havien entrat encara en la pauta de vacunació. "El Vida va ser víctima d'una fatalitat, perquè es va fer en un moment de rebrot espectacular i disparat. Ens va quedar la sensació que calia ser encara més prudent del que ja era, i va ser un avís sobre que difícil que és relaxar-se amb el tema sanitari –explica Latorre, que té familiars metges–. Per quedar-nos amb coses positives, els protocols sanitaris que s'han desenvolupat en el si de la indústria musical han servit després d'exemple per a altres àmbits".

Cargando
No hay anuncios