Institucions culturals
Cultura12/09/2022

Vicenç Villatoro dimiteix com a director del Memorial Democràtic després d'un any

El periodista serà substituït per Enric Pujol, actual director del Museu de l'Exili

BarcelonaEl periodista i escriptor Vicenç Villatoro, que va ser nomenat director del Memorial Democràtic el setembre de l'any passat, tot just ara fa un any, ha renunciat al càrrec. Villatoro deixa el Memorial per motius "estrictament personals, relacionats amb la voluntat de dedicar-se plenament a tasques periodístiques i de creació literària" i serà substituït per l'historiador Enric Pujol, que actualment dirigeix el Museu de l'Exili (MUME). El relleu es farà a principis d'octubre.

La història del Memorial ha estat força convulsa i ha tingut, malgrat els seus setze anys de vida, molts directors. Villatoro va substituir Jordi Font, que va estar dos anys al capdavant de la institució. Curiosament, com Pujol, Font també havia dirigit el MUME abans de posar-se al capdavant del Memorial.

Cargando
No hay anuncios

Creat el 2007, el Memorial té l'objectiu de preservar la memòria democràtica de Catalunya del període 1931-1980 a través d'homenatges, exposicions, activitats i recerca. El primer director del Memorial, nomenat pel tripartit, va ser Miquel Caminal, que va ser destituït pel govern de CiU el 2011. Aleshores el Memorial va navegar un any sense capità i el seu rumb va ser molt qüestionat. En poc temps, el Memorial es va anar buidant de continguts, de pressupost i de personal. També va anar canviant de conselleria de referència (Interior, Relacions Institucionals, Exteriors, Justícia) i de seu.

Cargando
No hay anuncios

Villatoro, quan va accedir al càrrec ara fa un any, va assegurar que el més urgent era trobar un nou lloc per al Memorial i posar un nou accent en la immigració. De moment, però, el Memorial continua al mateix lloc. "L’edifici no està pensat per a això, és una cotilla. A més, és de lloguer i aquest lloguer s’acaba a finals del 2023", assegurava aleshores Villatoro.

Ara també fa un any, l’historiador Enric Pujol (Figueres, 1960) era nomenat nou director del MUME, un càrrec que haurà de deixar per anar a dirigir el Memorial. Pujol estava vinculat al MUME des dels seus inicis. Amb Jaume Santaló va redactar el projecte museogràfic i museològic del centre de la Jonquera, i des d'aleshores hi havia col·laborat. El MUME és el centre d’interpretació de referència sobre l'exili republicà provocat per la Guerra Civil Espanyola. Un dels objectius d'Enric Pujol era la consolidació i l’expansió del centre en un context difícil, marcat per la crisi. En aquest sentit, volia aprofitar aquest desembre, que se celebrarà el 15è aniversari de la inauguració, per fer un rellançament del MUME.

Cargando
No hay anuncios

Doctor en filosofia i lletres –especialitat d’història– per la Universitat Autònoma de Barcelona, d'on ha estat professor, Pujol té una llarga trajectòria sobretot relacionada amb la historiografia i la història dels historiadors. És autor d'El descrèdit de la història (1993), Ferran Soldevila i els fonaments de la historiografia catalana contemporània (1995) i Diccionari d'historiografia catalana (2003), amb Jordi Casassas i Antoni Simon. Pujol va dirigir la Casa de la Generalitat a Perpinyà (2004-2005) i va ser coordinador de l'Àrea d'Història i Pensament Contemporani de la Generalitat (2005-2007). Quan hi va haver les primeres eleccions democràtiques, es va convertir en un dels regidors més joves de Catalunya, a l'Ajuntament de Figueres, pel Partit Socialista Unificat de Catalunya. Posteriorment, i fins fa tres anys, va formar part d’Esquerra Republicana de Catalunya.