'Un cel de plom', la vida novel·lada de Neus Català, al cinema

Carme Martí va escriure el llibre després d'hores de conversa amb Neus Català

Neus Català
Ara
15/11/2019
2 min

BarcelonaNeus Català va plantar cara als nazis, va lluitar a la Resistència francesa i va sobreviure a l'horror de Ravensbrück. Quan va ser alliberada de l'infern, el 5 de maig del 1945, es va prometre no oblidar les companyes. Fins al final es va mantenir fidel a la seva lluita per la memòria. L'escriptora Carme Martí, que mai va deixar de visitar-la a la residència d'avis dels Guiamets (Priorat), va tenir hores i hores de conversa amb ella i va escriure la novel·la Un cel de plom (Amsterdam, 2012). La novel·la, que ja va ser portada al teatre amb Mercè Arànega en la pell de Català el 2015, ara saltarà a la gran pantalla.

La productora catalana Principal Segona Films n'ha adquirit els drets audiovisuals. "Volem recrear els fets reals viscuts per Neus Català i novel·lats per Carme Martí amb el màxim respecte i rigor possible, especialment en el seu pas pel camp d'extermini de Ravensbrück, a Alemanya, i la seva implicació en el sabotatge d'armament al camp de treball forçat de Holleischen, a l'aleshores Txecoslovàquia", afirma el productor Miquel Romans.

Martí està il·lusionada amb el projecte: "Aquesta història és una autèntica lliçó de vida i de solidaritat i, tant als fills de la Neus com a mi, ens fa molta il·lusió que pugui arribar al gran públic a través d'una pel·lícula. Després de ser alliberada el 1945, la Neus va dedicar la resta de la seva vida a assegurar que no es perdria la memòria del que ella i les seves companyes havien vist i patit, i aquest projecte és una manera més de continuar la lluita per la memòria".

Neus Català, que sempre va ser una dona tossuda i valenta, va morir a l'abril als 103 anys, tranquil·lament al llit i envoltada pels seus fills i per la gent que estimava.

stats