ARA Llegim

Les biblioteques públiques de Catalunya col·laboren amb la Viquipèdia

En el marc d'aquest projecte es preveu la incorporació d'articles a l'enciclopèdia lliure de diversos continguts relacionats amb les biblioteques. A Palafrugell, l'Ajuntament ha contractat un viquipedista resident

ELS LECTORS CATALANS L'ambient de la Biblioteca Jaume Fuster, a Barcelona.  El debat sobre què han de contenir està obert.
Ara / Acn
23/08/2012
2 min

BarcelonaDurant aquest juny i juliol 150 bibliotecaris d'arreu de Catalunya han rebut formació sobre la Viquipèdia amb la finalitat que formin els usuaris de les biblioteques. En el marc d'aquest projecte es preveu la incorporació d'articles a l'enciclopèdia lliure de diversos continguts relacionats amb les biblioteques. També està previst que es reaprofitin les guies bibliogràfiques que elabora el Servei de Biblioteques. Paral·lelament, el Departament de Cultura ha reeditat 1.500 exemplars d'una guia de funcionament de la Viquipèdia que s'està distribuint a les biblioteques. Una de les experiències pioneres ha estat la contractació per part de l'Ajuntament de Palafrugell d'un viquipedista resident. Als bibliotecaris que han participat en el projecte de formació també se'ls han presentat els projectes internacionals que han estat referents en el moviment Glam Wiki, emmarcat en el sector de la cultura. El taller ha permès capacitar els equips bibliotecaris per impartir tallers i revalorar els seus fons, especialment les col·leccions locals.

Viquitexts i imatges

El projecte de col·laboració també preveu la incorporació com a articles a la Viquipèdia de diversos continguts relacionats amb les biblioteques. Entre els temes que es volen publicar, hi ha l'Argus, el catàleg de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre, per afavorir-ne l'accés al fons bibliogràfic. Així mateix, està previst que es reaprofitin les guies bibliogràfiques que elabora el Servei de Biblioteques per ampliar la bibliografia i referències dels articles corresponents a l'enciclopèdia.

També es preveu relacionar el Pla Nacional de Lectura amb el projecte Viquitexts (Wikisource originalment en anglès), una biblioteca digital multilingüe de textos originals lliures de drets (clàssics grecs, literatura catalana del segle XIX, etc.). Els editors d'aquest projecte escanegen, copien, transcriuen i validen textos clàssics per fer-los accessibles en línia de manera gratuïta. Es vol vincular aquest projecte a mitjà termini amb el Pla Nacional de Lectura, ja que afavoreix l'accessibilitat a la cultura i a les obres de la literatura mundial.

Les biblioteques també publicaran a la Viquipèdia fotografies sota llicència Creative Commons. La Viquipèdia és un lloc amb molta visibilitat i cada cop més institucions culturals volen que les seves col·leccions o fons siguin el més accessibles possibles per a tothom. Carregar imatges compatibles conservades a les biblioteques permetrà millorar la visibilitat d'aquests tipus de fons.

Així mateix, es vol impulsar, per mitjà de les biblioteques, la presència de continguts vinculats al territori i a la història local.

stats