POESIA

‘Volen quan volen’, un llibre de poemes per a nins de totes les edats

Miquel Àngel Llauger acaba d’editar un poemari adreçat als infants

Aquestes il·lustracions estan fetes per Carles Moll, un artista nat a Maó.
A. Vives
06/01/2018
3 min
Regala aquest article

PalmaVolem quan volem. És primer llibre de poesia per a infants de Miquel Àngel Llauger amb gravats i dibuixos de Carles Moll que acaba de publicar l’editorial menorquina Arrela. Abans, l’autor havia escrit altres poemes per a infants dins Memòria del jardí i Zooscòpia, però aquesta és la primera vegada que fa una publicació adreçada als més petits.

Llauger ha fet tastar els poemes a un públic molt exigent abans de treure’l al carrer, els seus dos fills Guillem i Jaume. “Tenc una filla més gran i dos bessons de set anys, i molts d’aquests poemes els he experimentats amb el públic de casa”, reconeix. Són 21 poemes, en què una sèrie de set personatges -el llop ferotge, la llebre, Hulk, Frankenstein, Rínxols d’Or, un extraterrestre, l’unicorn- s’intercalen amb poemes de temàtica, ritme i estructura diversa. Llauger ha capgirat els personatges dels contes infantils de tota la vida per despertar una rialla còmplice en l’infant.

Primer persontage

‘El llop ferotge’

Un porquet me’l menjaria

amb pansetes i pinyons,

un amb galetes maria

i un amb tres melicotons.

I després, quina dormida

a l’ombra d’un taronger!

Ai, com m’ha fotut la vida

el porquet picapedrer!

També inclou dues versions lliures de dos poemes. La planta d’en Tomeu, que és una interpretació de La planta de Bartolo, de l’escriptora argentina Laura Devetach, i el poema En Cosme Ballaruc, que copia l’estructura del poema The Akondof Swat del britànic Edward Lear.

El poeta plany que a la nostra cultura hi manquin escriptors de poesia infantil, cosa que no succeeix a la tradició literària anglosaxona i cita, a més d’Edward Lear, Lewis Carroll, el pare d’ Alícia al país de les meravelles. “Allà hi ha molta tradició de poesia per a infants, i és per això que la seva poesia ha evolucionat i juga amb l’absurd, fent bretolades, i aquesta tradició en català sí que fa falta”, apunta.

Diu que no hi ha diferència entre la poesia per a adults i la poesia per a infants, “en ambdós casos has de jugar amb les emocions. L’únic és que amb els nins has d’escollir un vocabulari adequat i t’has de fixar en els ritmes i en escriure històries divertides”, afegeix.

A Volem quan volem, la diversió arriba fins i tot al punt de convidar els infants a llegir els poemes d’una manera poc freqüent. “Això no és un codi secret, és una cita literària! Si vols llegir-la, posa’t d’acord amb el mirall...” està escrit a plana de pàgina. “Aquesta -apunta- va ser una idea de l’editorial. Són uns entusiastes, han cuidat cada detall”. En lloa la feina feta, com també la de Carles Moll, professor de gravat i d’escultura concreta.

Llegir poesia

Troba que és bo que el nins llegeixin poesia, “com és bo que els agradi la música o gaudeixin veient una pel·lícula. És el mateix, només has d’accedir al seu univers infantil. Així permets que l’infant creï una resposta estètica”.

Tot i que constata que cal tenir clar que “no s’ha de suposar que a tots als nins els agradarà la poesia, n’hi haurà alguns a qui sí que els farà gràcia i en llegiran i n’hi haurà que no, però com en tot”.

“I per llegir poesia infantil qualsevol edat és bona”. Ell fa broma, l’allarga fins als 99 anys i aconsella als pares llegir-ne amb els seus fills ja des ben petits.

stats