Art
Cultura 13/08/2024

El zoo de Banksy a Londres: entreteniment o denúncia?

L'artista porta una setmana pintant animals en diferents punts de la capital britànica

2 min
Vianants passejant per sota d'un pont de ferrocarril a Shoreditch, a l'est de Londres, on ha aparegut una nova obra d'art de Banksy amb micos

BarcelonaEl misteriós grafiter Banksy ha tornat a escena per la porta gran: cada dia des de fa una setmana apareixen pintades seves als carrers de Londres. El més curiós és que totes estan protagonitzades per animals. La primera, trobada dilluns passat, és la d'una cabra salvatge en una mitgera a prop de Kew Bridge. La van seguir dos elefants que estan a punt de tocar-se amb la trompa des de dues finestres cegues d'una altra mitgera a Chelsea. Dimecres van aparèixer tres micos penjant d'un pont a Brick Lane, dijous un llop udolant en una antena parabòlica a Peckham –que va ser robada poc després— i divendres dos pelicans menjant peix damunt el rètol d'un restaurant de fish and chips a Walthamstow. El protagonista de la pintada de dissabte és un animal domèstic: un gat estirant-se. Diumenge Banksy va innovar i, en comptes de pintar en una paret, va enganxar un vinil estampat amb un seguit de piranyes en una garita de la policia, i l'Ajuntament de Londres el va retirar per conservar-lo. I ahir va tornar a la seva línia més habitual i va pintar en una paret de Charlton un rinoceront que sembla que vulgui pujar damunt un cotxe abandonat. Aquesta última obra ha sigut menys afortunada i un altre grafiter hi ha pintat a sobre.

Una de les obres noves de Banksy a Londres
El rinoceront pintat per Banksy a Charlton
Un Banksy en un "fish and chips" a Walthamstow

La pintada d'aquest dimarts torna a tenir acció: en una paret del zoo Banksy ha pintat un goril·la que allibera uns animals. La interpretació de tot plegat ha sigut debatuda, entre la denúncia climàtica i l'entreteniment. L'Observer cita fonts pròximes a Banksy que asseguren que l'objectiu de les pintures és oferir "un moment d'entreteniment als vianants" i reivindicar la creativitat en comptes de l'afany destructiu. Des de l'organització que dona suport a Banksy, Pest Control Office (Oficina de Control de Plagues, en anglès), subratllen que aquest cop la interpretació política de l'obra no és encertada.

stats