Zulu Zulu: onomatopeies, sons africans i psicodèlia balear
La banda revelació presenta avui al Teatre de Manacor el seu primer disc, ‘Defensa Zebra’
PalmaEncara no tenen ni un any i ja han actuat a alguns dels millors escenaris de festivals de Mallorca i la Península. El grup revelació d’enguany és Zulu Zulu, una banda en format trio que conjuga ritmes africans amb melodies pop i un llenguatge ple d’onomatopeies inventades i psicodèlia “balear”. Els artífexs són tres: Fi-Lyon o el manacorí Miquel Rosselló (bateria, percussions, vibràfon i veu), M. Zebra o Micahel Mesquida (baix, percussions, bateria i veu) i Girafa# o Pep Toni Ferrer d’Oliva Trencada (guitarra, sintetitzadors, trompeta, vibràfon i veu).
El seu èxit ha estat tan fugaç que encara no han tingut ni temps de fer la presentació oficial del seu primer àlbum, Defensa Zebra (Foehn Records, 2017), que va sortir el gener d’enguany al carrer. La presentació serà avui, quan actuaran per primera vegada en un teatre. Serà al de Manacor a partir de les 20 hores i amb “sorpreses”.
Participació en festivals
“Tenim la sort d’haver actuat a hores molt bones dins els festivals. És a dir, després de la banda principal i just abans del DJ. Això ha fet que ens hagi vist molta gent. De vegades hem tocat davant 10.000 persones i els hem cridat l’atenció”, assenyala Pep Toni Ferrer. Al festival Vida de Vilanova i la Geltrú actuaren després dels Mishima. També han sonat a La [2] de Apolo, als concerts de Radio 3, a Madrid, a Portugal, a Mallorca al Tramuntana Rocks, al Mallorca Live Festival i a l’Eres Negres. En total, en manco d’un any de vida han fet 35 concerts.
I és que els Zulu Zulu no passen desapercebuts no només per les seves caretes i indumentàries amb referències africanes sinó també per la sonoritat que desprenen. Tres sobre l’escenari i multitud de sons que es van succeint al llarg dels concerts, alguns que porten enregistrats i van llançant des de l’escenari. “No hi ha res a l’atzar. De fet, assajam 5 i 6 hores diàries per tal que tot soni com volem”, expliquen. A més, són els autors d’un nou llenguatge. “No en podem dir ‘llengua’ perquè no ens comunicam amb ningú”, diu Ferrer. I és que les veus són un instrument més de la banda i les onomatopeies que fan servir encaixen molt bé en el pop rock psicodèlic de la banda. “És molt millor que cantar en anglès”, assegura Ferrer.
“Som treballadors de la música i pares de família. Investigam dia a dia la fórmula d’una manera molt natural. Amb en Michael feim molt bon tàndem i passam hores a l’estudi creant sons i encaixant les cançons”, comenten. Això, ho acompanyen d’una potent posada en escena. “No tindria sentit que sortíssim vestits de manera normal”. L’escenografia i la indumentària són creats per la dissenyadora Victòria Gil i l’artista mexicana JuMu.
“A vegades ens han dit que no pareixem de Mallorca, no sabem si pel tipus de música que feim o bé per les nostres files. El cas és que hem arribat a aquest punt, que volem fer aquest tipus de música que fa ballar la gent i passar una bona estona. Nosaltres no volem triomfar, el que ens faria molta il·lusió és poder tocar com els americans”, diu el frontman de la formació.
És per això que la banda mira més enllà i el seu proper objectiu és el d’internacionalitzar el grup. “Volem anar a enregistrar el següent treball discogràfic als Estats Units”, per veure com ho fan i aprendre d’ells”, comenta Ferrer. Podeu veure els Zulu Zulu avui a Manacor i a altres concerts que tenen programats com el Monkey Weekend de Sevilla, aviat a un gran festival de Barcelona amb altres grups mallorquins o a València.