2017: L'ANY QUE CAIGUEREN LES MÀSCARES: SETEMBRE
Dossier30/12/2017

El català a la Sanitat sacseja els Acords pel Canvi

Els sindicats, contraris a la mesura

Clara Fontanet Abrines
i Clara Fontanet Abrines

PalmaEl català serà, finalment, un requisit per als treballadors del Servei de Salut. Aquesta decisió ha volgut posar punt final a una de les darreres crisis de la legislatura actual entre els socis de Govern, però no ha aconseguit el consens majoritari de tots els sectors polítics i socials implicats. Recordem que la polèmica sorgí després de la resolució publicada al BOIB a l’agost per la qual s’eximia metges i infermers dels coneixements de català en els procediments de selecció, provisió i mobilitat de personal estatutari fix i temporal (interí, eventual i substitut) del Servei de Salut. A partir d’aquí començaren les crítiques de MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca, ja que recuperar el requisit del català a la Salut era un principi bàsic dels Acords pel Canvi.

Davant aquesta situació, a finals de setembre les conselleries de Salut i de Cultura tancaren la polèmica amb la presentació d’un esborrany del decret que desplega la Llei 4/2016 de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l’ús del català en l’àmbit de la funció pública, i que incloïa una moratòria de dos anys per a aquells professionals que ocupin places que no s’hagin pogut cobrir amb personal que pugui acreditar el nivell requerit de català.

Cargando
No hay anuncios

L’esborrany de decret es presentà a la Mesa Sectorial de Sanitat, en la qual, sense el suport dels sindicats, s’aprovà el projecte amb els vots en contra de Simebal, SATSE, CSIF i CCOO i l’abstenció d’UGT i USAE. “Tenim clar que s’ha d’implantar el català, però no amb un programa tan rupturista”, va lamentar Jorge Tera, secretari general de SATSE a les Balears. En aquest sentit, defensà la creació d’un “calendari d’implantació del català a mitjan termini i mesures de foment real”. El director general del Servei de Salut, Juli Fuster, va explicar que, paral·lelament a la tramitació de l’esborrany de decret, s’han posat en marxa nous cursos de català, als quals s’han inscrit més de 1.500 persones, i s’incrementaran el nombre de convocatòries d’examen. “Intentam que el màxim nombre de persones estiguin formades i ningú tingui dificultats per aquest tema”, afirmà Fuster. En aquests moments, l’esborrany aprovat és en mans del Consell Consultiu, que ha de verificar que s’ajusta a la llei i, després d’un període d’exposició pública, serà aprovat en Consell de Govern els propers mesos.