TURISME DE GATERA
Dossier02/09/2017

Punta Balena es resisteix a desaparèixer

Ajuntament i hotelers asseguren que a Magaluf el turisme familiar ja supera el turisme d’oci

Anna Vidal
i Anna Vidal

PalmaUn any més, Punta Balena continua sent l’epicentre del turisme de gatera a Magaluf. Cada dia dos equips de neteja recullen 500 kg de residus del carrer Punta Balena (de poc més de 400 metres) i dels carrers dels voltants. La brutor, el renou i les destrosses de mobiliari són les principals queixes dels veïns de la zona, que recorden que aquesta situació fa molts anys que es produeix. “Es parla molt dels darrers anys, però Magaluf fa 40 anys que està així, el que passa és que abans no hi havia mòbils ni xarxes socials”, explica Laura Moreno, presidenta de l’associació cultural Somos Magaluf.

“Els veïns són la nostra principal preocupació com a ajuntament, són els que realment pateixen aquesta situació”, assegura Andreu Serra, portaveu de l’Ajuntament de Calvià, qui destaca que enguany s’ha incrementat la vigilància a la zona, una mesura que els veïns valoren positivament. “Abans hi veies una patrulla de tant en tant; ara, si passa alguna cosa, crides i tot d’una són allà”, assevera Moreno.

Cargando
No hay anuncios

Mesures contra els excessos

Ajuntament, hotelers i comerciants coincideixen a assenyalar la mala imatge del municipi que el turisme de gatera genera. “L’arrel del problema és el model de turisme d’excessos que es ven als emissors. Els joves venen pensant que beuran alcohol, s’ho passaran pipa i no els passarà res. Hem d’anar a l’emissor i dir-li que aquí no tot val i, per tant, s’han de comportar com es comporten al seu país d’origen i, si tenen determinades conductes, tindran determinades sancions”, subratlla Serra. En aquest sentit, destaca que han modificat l’ordenança perquè, entre d’altres coses, es puguin cobrar les multes al moment “i no tinguin la sensació que tot surt gratuït”. “Tenim una de les ordenances més restrictives quant a mesures que es prenen”, hi afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Per José Tirado, president d’Acotur (Associació de comerciants i empreses del sector turístic de Mallorca), el problema rau en l’augment de turistes que generen “aquests desbordaments que tants disgustos ens donen”. “No volem tants turistes com ara hi ha i que tinguin tan poc poder adquisitiu; el turista no pot venir a qualsevol preu”, sentencia.

“El turisme jove el volem, però que sigui un poc més educat, que no doni problemes”, afirma Juan Espina, vicepresident de l’associació Hotelers Palmanova-Magaluf. Per això, explica, cal “educar el client” i diu que, amb l’Ajuntament de Calvià, han editat uns fullets informatius per als turistes amb les normes que hi ha. “Quan el client arriba a l’hotel, se l’informa, té bastant bon resultat”, assegura.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, l’Ajuntament de Calvià ha modificat l’ordenança d’estètica exterior que prohibeix l’exposició d’alcohol en terrasses de comerços. Des d’Acotur valoren en positiu la mesura, “però amb punts suspensius”, ja que en són els principals afectats. “No ens agrada que facin normatives per als més dèbils, els petits, sinó per a tots”, hi afegeix Tirado.

Regulació del tot inclòs

Cargando
No hay anuncios

Des de l’Ajuntament de Calvià consideren que l’alcohol és el principal responsable de la situació que es genera al carrer i, per això, demanen al Govern que reguli el tot inclòs i n’exclogui l’alcohol, una visió que comparteixen també els veïns i els comerciants. “Quan els turistes surten de l’hotel, ja van beguts i fan barbaritats”, declara Tirado.

Pel vicepresident dels hotelers de Magaluf-Palmanova “el problema no és el tot inclòs, sinó l’alcohol que es dispensa al carrer”, encara que afirma que si es prohibeix el tot inclòs “ho respectarem”.

Cargando
No hay anuncios

Canvi de model

Des de l’Ajuntament de Calvià asseguren que són “molt conscients” de la necessitat de lluitar contra el turisme d’excessos i canviar el model “cap a un turisme de major qualitat”, una opinió que comparteixen cada vegada més hotelers i comerciants de la zona.

La principal resistència, apunten des de l’Ajuntament, es troba a Punta Balena. “Determinats empresaris inciten a aquest model, però és una resistència que vencerem”, assevera Andreu Serra, qui destaca que en aquests moments a Magaluf “tenim més turisme familiar que turisme d’oci”. “Alguns hotels han apostat per un segment més familiar i estan llevant el turisme jove”, corrobora Juan Espina. “Pel carrer es veuen moltes famílies i infants, això s’estava perdent”, afegeix Laura Moreno.