Desigualtats
Economia23/05/2022

263 milions de persones sota la pobresa extrema aquest 2022

Des de l'inici de la pandèmia, 573 persones s'han convertit en milmilionàries al món

ARA
i ARA

MADRID263 milions de persones més sota la pobresa extrema aquest 2022 o, dit d'una altra manera, un milió de persones més cada 33 hores. Aquest és un dels avisos que llança l'organització Oxfam Intermón a l'informe Beneficiar-se del patiment. En paral·lel, en els dos anys de pandèmia han sorgit 573 nous milmilionaris a tot el món, un fet que suposa que ha aparegut un nou milmilionari cada 30 hores, segons es desprèn de l'estudi fet públic en motiu de la reunió del Fòrum Econòmic Mundial, cita anual de l'elit internacional a la ciutat suïssa de Davos. Amb tot, els béns dels que ja eren rics abans de la pandèmia han crescut a un ritme de 6,8 milions d'euros al dia. 

En el cas espanyol, el nombre de milmilionaris d'Espanya a la llista Forbes també ha augmentat des del començament de la pandèmia. En concret, hi ha quatre nous noms a la llista. "Per als milmilionaris, la pandèmia, així com el conflicte a Ucraïna i l'espectacular augment dels preus dels aliments i de l'energia, estan suposant un període de bonança. I aquesta realitat contrasta amb un clar retrocés en els assoliments de les últimes dècades en la lluita contra la pobresa extrema a escala global, assenyala Íñigo Macías, responsable d'investigacions d'Oxfam Intermón.

Cargando
No hay anuncios

L'organització internacional denuncia que la riquesa total que actualment acumulen aquests milmilionaris de tot el món ja equival al 13,9% del PIB mundial, i s'ha triplicat des de l'any 2000, quan suposava el 4,4%. “Les fortunes d’aquests milmilionaris no han crescut tant i tan de pressa en tan poc temps perquè ara treballin més durament o siguin més productius, sinó perquè controlen i inverteixen en corporacions que s'han aprofitat del seu poder de mercat creixent i de la desregulació”, subratlla Macías. En concret, el nou estudi d'Oxfam Intermón revela que globalment les empreses dels sectors energètic, alimentari i farmacèutic estan aconseguint beneficis sense precedents. En conjunt, cinc de les principals empreses energètiques (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon i Chevron) van guanyar l'any passat 2.600 dòlars de beneficis per segon.

"Mentrestant, a escala global, les condicions laborals dels treballadors encara no s'han recuperat del cop dur de la pandèmia" i ara han de fer front a l'escalada dels preus energètics, però també dels aliments, apunta Macías. De fet, l'efecte de la inflació és especialment devastador per als treballadors amb salaris baixos, que també es van veure molt més exposats i vulnerables davant la pandèmia. Ho ha estat encara més en el cas de les dones, les persones racialitzades i les que viuen en situació d’exclusió, denuncia l'organització. Segons Oxfam Intermón gairebé el 60% dels països de renda baixa estan a punt de fer fallida, incapaços de fer front al pagament del deute públic.