Un de cada tres treballadors altament formats no troba feina a les Illes

Segons la fundació Impulsa, el 46,5% dels treballadors a illencs estan infraqualificats o sobrequalificats

Cambrers treballant a un restaurant de Palma.
2 min

PalmaEl doctor en Economia i gerent de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, ha exposat avui les dades sobre la inadequació laboral que hi ha a les Balears. En destaca la dada sobre el talent illenc que està desaprofitat, una xifra que arriba al 34%. Es tracta de persones altament formades que no troben un lloc dins el mercat laboral balear. En aquest sentit, ha dit que això provoca una fuga cap a l'exterior i "desincentiva a formar-se".

Ara bé, segons ha explicat Riera, una altra dada molt important que ha fet pública és que el 46,5% dels treballadors que hi ha a les Illes estan infraqualificats o sobrequalificats per la feina que fan en aquests moments. Així i tot, Riera també ha reconegut que els darrers dos anys la pandèmia ha accelerat un canvi en aquest camp. Segons ha dit, el 2019 aquesta taxa estava situada en el 52%, així que ha caigut un més d'un 5% en aquests dos anys. La infraqualificació ha passat del 36% al 28,5% i la sobrequalificació s'ha situat al 18,1%, per sota de la mitjana estatal, que és del 19,6%.

En aquest sentit, Riera ha anat exposant diverses dades que deixen en escac el mercat laboral de les Balears. Totes estan coordinades amb la inadequació. Per exemple, ha parlat de l'eficiència del mercat de treball illenc, que es troba al 42,8%. Hi està molt relacionada la sofisticació empresarial, que es troba al 51,9%, és a dir, que les empreses illenques necessiten una "renovació interna important".

Així mateix, segons ha explicat el doctor Riera, el problema del mercat laboral de les Balears es pot veure bé amb l'indicador del capital humà enfocat a l'educació superior, que està sobre el 30,5%. En tecnologia, les Illes estan en un 60%, mentre que en infraestructures se situen en un 78,1%. Per això, Riera ha detallat que "són les empreses i el mateix mercat els que han de fer un esforç per captar aquest talent".

Ara bé, aquesta inadequació també se suma a la falta de treballadors que ara mateix pateixen les Balears, després de dos anys en què el sector turístic va quedar tocat per l'absència de feina. La manca d'habitatge amb preus assequibles per a la gent que cada estiu ve a les Illes a fer feina, sumada al fet que moltes persones que hi treballaven han decidit cercar-se la vida en un altre sector, són algunes de les causes.

stats