L’Arenal reviscola i Magaluf s’estanca: així comença la temporada turística
Gairebé la meitat de la planta hotelera de la Platja de Palma obrirà el juliol, però la reactivació anirà en funció de les reserves
PalmaLa temporada turística d’aquest any probablement serà millor que no indicaven les previsions del Govern fetes enmig de l’etapa més dura del confinament. La Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball comptava que aquest 2020 la recuperació del sector no començaria fins a l’agost i que aquell mes tot just s’arribaria a un 25% de la facturació de l’any passat. Però el cert és que el pla pilot ja ha obert les portes al turisme i ha tingut tant de ressò que ajudarà a impulsar-lo. Tot fa pensar, doncs, que la recuperació començarà aquest mes de juliol.
Un exemple d’aquesta recuperació és l’Arenal de Palma i Llucmajor, on s’obriran ja el juliol 52 dels 112 hotels que hi ha, un 47% del total. Aquestes previsions poden canviar en funció de “com vagi evolucionant la demanda”, segons assenyala la presidenta de l’Associació Hotelera de la Platja de Palma, Isabel Vidal. Confia que “les reserves es vagin animant per poder obrir més hotels durant l’estiu”. No obstant això, té clar que el volum d’ocupació no serà com el d’altres anys, i les previsions que fa per a aquesta temporada se situen entre “un 30% i un 50%”.
La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) és més pessimista. Fonts de la patronal tenen clar que aquesta temporada hi haurà “molts establiments que no es reactivaran, i fins i tot algunes de les companyies més grosses es plantegen no obrir tots els seus hotels”. Per a la FEHM, encara hi ha “molta incertesa”, però és clar que serà un estiu difícil. El president de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres i vicepresident del Grup Garden, Gabriel Llobera, coincideix amb aquesta percepció. Dilluns l’Alcudia Garden Aparthotel va rebre 12 turistes del pla pilot i l’establiment preveu tenir la setmana que ve uns 200 clients allotjats. Així i tot, Llobera assenyala que els està costant “reactivar-se” i que l’ocupació que preveuen amb vista a l’estiu és baixa, ja que les reserves que tenien previstes s’estan anul·lant. La situació és encara més complicada a la zona de Palmanova i Magaluf, que depèn més del turisme britànic que no de l’alemany, i on s’espera que durant la primera quinzena del juliol només obrin mitja dotzena dels 80 hotels que hi ha, segons explica el president de l’Associació Hotelera de Palmanova i Magaluf, Mauricio Carballeda. També comenta que si el govern espanyol “donàs més informació” respecte de si els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) es podran allargar i finalment es flexibilitzaran segurament hi hauria “més hotelers que s’animarien a obrir”. Però ho veu “complicat”, ja que per ara només poden comptar amb el mercat nacional i local.
No obstant això, Carballeda veu “molt positiu” l’anunci que va fer dimecres a Eivissa la presidenta del Govern, Francina Armengol, sobre la possibilitat d’impulsar un pla pilot que també atregui turistes d’altres nacionalitats a l’Arxipèlag, com ara els britànics. El president de la patronal recorda que aquest és el principal mercat emissor de Magaluf i insisteix que la zona “està patint molt” les conseqüències de la crisi sanitària. Espera que si els turistes britànics comencen a viatjar a final de juliol o agost” es pugui “recuperar una part de la temporada”.
4.262 milions per impulsar el sector
Aquest dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va presentar un pla d’impuls de 4.262 milions d’euros per compensar l’aturada de l’activitat turística a causa de la pandèmia. Per ara no s’ha concretat quants d’aquests doblers arribaran a les Balears. El pla consta de cinc àrees d’actuació: recuperació de la confiança en la destinació, actuacions per reactivar el sector, millora de la competitivitat i del model de coneixement integral i màrqueting i promoció. Tot i que els hotelers el valoren positivament, consideren que “ha arribat tard” i insisteixen en la necessitat d’allargar els ERTO fins dia 31 de desembre, una mesura sobre la qual Sánchez encara no s’ha pronunciat. Gabriel Llobera apunta que amb aquest pla la Moncloa “reconeix la importància i el pes del sector”, però considera que les mesures que planteja “són insuficients” i que s’ha de donar una “solució definitiva als ERTO”.