CaixaBank és ja la primera entitat financera d'Espanya

La companyia catalana completa l'absorció de Bankia i aquest cap de setmana ja inicia la unificació de la marca

José Ignacio Goirigolzarri, futur president de CaixaBank (a l'esquerra), amb Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat
Daniel Martín
26/03/2021
3 min

ValènciaCaixaBank ja és la primera entitat financera d'Espanya. És el titular del que des d'aquest divendres pot presumir la companyia catalana, que ha tancat l'absorció de Bankia amb la inscripció de l'operació en el registre mercantil de València després que dimarts la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) autoritzés la integració. El resultat és un banc amb 20 milions de clients, el 25% del mercat espanyol, 50.000 empleats, 640.000 milions en actius, una xarxa comercial amb presència física en 2.200 municipis i tres seus: una de social a València, i dues d'operatives a Barcelona i Madrid.

Els encarregats d'explicar la bona nova han estat el conseller delegat de la companyia, Gonzalo Gortázar, que ha qualificat la jornada d'"històrica"; i el futur president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri, que serà nomenat en la junta de dimarts. Tots dos han justificat la fusió per la necessitat de competir en un mercat financer cada cop més complex i tornar a guanyar "rendibilitat".

El primer pas de l'absorció serà la unificació de la marca, que s'iniciarà aquest mateix cap de setmana. Es començarà "pels edificis corporatius més significatius" de Bankia, que passaran a lluir el logotip de CaixaBank. Es preveu que aquest procés estigui acabat durant la setmana vinent. Pel que fa a les oficines, la nova retolació començarà a introduir-se en un termini d'entre 7 i 15 dies. "Esperem que al juny o al juliol estigui acabada", ha dit Goirigolzarri.

Molt més complex que el canvi d'imatge, serà la reducció de la plantilla. Sobre aquest punt, Gortázar tan sols ha avançat que el futur expedient de regulació d'ocupació es començarà a negociar amb els sindicats després de Setmana Santa amb l'objectiu de tancar-lo durant el segon trimestre d'enguany. Es durà a terme prioritzant la "voluntarietat i la meritocràcia" per retenir "els millors", ha emfatitzat el conseller delegat. Finalment, es realitzarà la integració tecnològica, fita que es preveu assolir a finals d'any. Serà a partir d'aleshores quan la companyia començarà a fusionar els productes financers dels dos bancs i a oferir serveis unificats.

Bona acollida de la borsa

Gortázar i Goirigolzarri han destacat la bona acollida que ha tingut l'operació des que l'ARA la va avançar el 3 de setembre passat, i han subratllat el comportament "expansiu" que ha tingut la cotització des d'aleshores. Un creixement que aquest divendres s'ha vist confirmat amb una pujada del 3%. En concret, poc després de l'obertura de la sessió, i en el seu últim dia de cotització independent, les accions de Bankia han sigut les més alcistes de tot l'Íbex-35, amb un increment del 3,11%, fins als 1,79 euros per títol. Un poc per sota, les accions de CaixaBank han sigut les terceres que més han crescut i han aconseguit una revaloració del 2,91%, fins als 2,62 euros. Per completar l'operació, i també en el terreny borsari, dilluns començaran a cotitzar els nous títols emesos per CaixaBank. La companyia catalana emetrà 2.079 milions d'accions ordinàries, en compliment de l'acord sobre l'equació de bescanvi de la fusió, fixada en 0,6845 títols nous de CaixaBank per cada acció de Bankia. 

Sortida del FROB

Sobre la futura sortida del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària de l'accionariat de CaixaBank, atès que l'estat espanyol posseeix el 16% dels títols, Goirigolzarri ha recordat que la decisió depèn del ministeri d'Economia. El futur president de CaixaBank ha recordat que recentment el govern espanyol va ampliar del 2021 al 2023 el termini per vendre la seva participació i així recuperar els 22.000 milions que va dedicar a rescatar Bankia. En aquest sentit, Goirigolzarri ha destacat que des de l'anunci de la integració, les accions de l'Estat (que tenia poc més del 60% de Bankia) "s'han revaloritzat en 1.600 milions d'euros". Finalment, el banquer bilbaí també ha dit que no considera que l'absorció de Bankia hagi estat "un fracàs", i s'ha felicitat per haver passat de ser "el gran problema de l'economia espanyola" el 2012 a "fer una contribució en una etapa delicada com la del covid".

Abans de tancar la conferència de premsa, l'encarregat de traçar un esborrany sobre el futur de CaixaBank ha sigut Gonzalo Gortázar, que ha avançat que durant els pròxims dos o tres anys l'entitat se centrarà en el mercat espanyol i en completar la integració amb Bankia, però que un cop assolida aquesta fita, i si les condicions de les operacions europees són similars a les "interiors", circumstància que actualment "no es dona", la companyia no descarta compres o fusions en el Vell Continent seguint el camí iniciat el 2018 amb l'adquisició del portuguès BPI, del qual CaixaBank posseeix el 100% del capital.

stats