Economia08/06/2017

Els accionistes del Popular denuncien la cúpula del banc per permetre'n el "buidatge"

S'han organitzat en una plataforma d'afectats perquè s'investigui una presumpta "manipulació de l'acció" permesa per una "administració temerària"

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridDesprés que Banco Santaders'hagi empassat un Banco Popular intervingut per les autoritats europees, els seus accionistes s'han mobilitzat ràpid. Amb l'operació, els títols del banc que presidia Emilio Saracho van quedar sense valor i, per tant, els seus inversors han perdut tots els diners que hi havien posat. Per això, s'han organitzat aquest mateix dijous en una plataforma d'afectats, per demanar explicacions i exigir responsabilitats.

Així, a través de l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris, els tenedors d'accions del popular han presentat una denúncia a l'Audiència Nacional contra la cúpula de l'entitat amb Emilio Saracho com a principal responsable i també contra els accionistes mexicans, encapçalats pel magnat Antonio del Valle, perquè consideren que les darreres setmanes es va produir una "manipulació del preu de l'acció per alterar-ne el preu". Consideren que l'administració del banc va ser "temerària" i que "des de l'última junta general s'ha propiciat un buidatge patrimonial de l'entitat". Concretament, són uns 385 accionistes, que suposen un 3,5% del capital social de l'entitat.

Cargando
No hay anuncios

Concretament, aquesta associació, sota el nom d'Agrupació d'Accionistes Minoritaris del Banc Popular, ha presentat tres denúncies, la primera davant l'Audiència Nacional, perquè s'investigui tot el procés, i també han avançat que ja estan estudiant accions civils i mercantils i un recurs davant el FROB (el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària) que, juntament amb l'organisme europeu, va decretar la resolució. Per a aquesta última tenen dos mesos.

Saracho, sota sospita

Cargando
No hay anuncios

Els advocats de Cremades també han apuntat la necessitat d'investigar la relació d'Emilio Saracho, que provenia de JP Morgan, amb aquesta entitat. "És molt cridaner que un senyor que surt d'un banc contracti el banc del qual procedeix per una operació que ja estava contractada", ha dit el president de l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, els assessors d'aquest bufet han explicat que el que pretenen és que s'investigui per què es va arribar a aquesta situació i unes pràctiques que consideren il·lícites perquè s'hauria manipulat el preu de l'acció, tant per part d'aquest grup d'accionistes com per una administració "temerària" que ho va permetre. "El problema és saber qui ha provocat la fallida del banc", ha explicat Cremades, que també ha aclarit que fa dos dies la mateixa associació va demanar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que investigués aquest fet, però després del resultat de la resolució han conclòs que la CNMV no té prou capacitat per investigar-ho.

Diferents socis del bufet Cremades i Calvo Sotelo han explicat que el procés d'absorció ha suposat un "decomís de l'acció" i consideren que hi ha hagut un "frau de 1.300 milions d'euros, com a mínim", perquè una administració temerària ha "destruït el valor del banc". "Estem actuant davant el que creiem que és una vulneració completa de més de 300.000 inversors que van confiar no només en el banc, sinó en els supervisors, els reguladors i les autoritats europees", ha afirmat Javier Cremades, secretari general de l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris.

Cargando
No hay anuncios

La veu dels afectats

"Com pot ser que un dia vagis a dormir amb uns diners i et llevis l'endemà sense res?", es preguntava Julio Del Pie Duran, un dels accionistes minoritaris que era propietari d'uns 1.600 títols. Del Pie ha explicat que fins ara no han rebut cap mena de notificació per part de l'entitat, ni tan sols un cop havia estat absorbida. A més, tant els accionistes com els advocats han criticat durament la passivitat i, fins i tot, complicitat davant la situació. "Vaig comprar accions d'un banc que havia passat els tests d'estrès amb nota i que havia estat un dels més solvents, i ara ja no soc ni accionista", s'ha queixat.

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels accionistes minoritaris, que ha preferit no revelar la seva identitat, ha criticat els missatges dels darrers dies tant per part de l'administració de l'entitat, que insistia en que tenia prou liquiditat i era solvent, com per part de les autoritats i supervisors i el mateix ministre d'Economia, Luis de Guindos, que havia demanat "tranquil·litat absoluta" i havia assegurat que el banc era solvent.