Laboral
Economia08/05/2024

Acord amb els sindicats per reformar el subsidi d'atur

Treball mantindrà la base de cotització per als més grans de 52 anys, tal com exigia Podem, per tirar endavant la norma

Madrid / BarcelonaAcord entre el govern espanyol i els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, per reformar el subsidi per desocupació. Després de setmanes de negociació, els òrgans de direcció dels dos sindicats han donat el vistiplau als últims canvis d’una norma que va decaure al Congrés dels Diputats on havia arribat, precisament, sense consens amb el diàleg social. El document final s'ha ratificat aquest dimecres al migdia amb la firma de CCOO i UGT, juntament amb la del ministeri de Treball.

Per la seva banda, les patronals CEOE i Cepyme han manifestat en un comunicat que la negociació de la nova llei no havia estat un diàleg, sinó un procés de “consulta”. "Després del fracàs de la convalidació del decret llei a la cambra baixa, no hem rebut cap més proposta del ministeri fins aquest dilluns, 6 de maig, al migdia", han lamentat les organitzacions empresarials. Així i tot, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, també els ha agraït les seves aportacions durant l'acte amb què s'ha escenificat la firma.

Cargando
No hay anuncios

Els últims canvis han de permetre que la reforma rebi, ara sí, el vistiplau del Congrés dels Diputats. A principis de gener, el decret va decaure a la cambra baixa pels vots en contra de Podem, un gest que arribava poc després del trencament de la formació lila amb Sumar, el partit de Díaz, que és qui ha pilotat la reforma. El punt de la discòrdia era, precisament, els canvis en el subsidi que poden cobrar els més grans de 52 anys. Aleshores Podem es va mostrar en contra de reduir la base de cotització d’aquesta prestació, que ara es manté en el 125%. 

Amb el sí dels sindicats majoritaris (CCOO i UGT) i el silenci de la patronal, un cop la reforma torni al consell de ministres farà el salt al Congrés dels Diputats i al Senat. Que vegi la llum verda definitiva també és important de cara a Brussel·les, perquè es tracta d’una fita vinculada al quart desemborsament dels fons europeus antipandèmia (10.000 milions d'euros). Tot i haver-se sol·licitat, l’executiu comunitari encara no l'ha pagat. De fet, Brussel·les va donar més marge de temps –fins al mes de juny– al govern espanyol perquè pogués encarrilar la reforma.

Cargando
No hay anuncios

Els punts clau de la reforma

Mantenir la base de cotització per als més grans de 52 anys era un dels esculls en la negociació, però no és l'única qüestió en la qual s'ha avançat amb l'acord. Una part important de la nova llei es basa en la compatibilitat entre els subsidis i una feina. Finalment, en l'últim esborrany al qual ha tingut accés l'ARA, hi consta que es podrà combinar l'ajuda amb un contracte durant un màxim de 180 dies amb l'objectiu de no penalitzar la reincorporació al món laboral. Fins ara la legislació només permetia combinar aquesta ajuda amb el treball a temps parcial i el treball autònom. Només per als més grans de 52 anys es podia mantenir amb una feina a temps complet, sempre que el contracte fos de més de tres mesos.

Cargando
No hay anuncios

De totes maneres, aquesta fórmula de compatibilitat encara anirà més enllà i s'estendrà també a les prestacions d'atur: els desocupats que l'hagin cobrat durant més d'un any també la podran combinar amb una feina, com a via per combatre l'atur de llarga durada. Aquesta opció té un matís: la prestació contributiva d'atur serà incompatible amb una feina en què el "salari brut mensual sigui superior al 225% de l'Iprem", és a dir, 1.350 euros al mes, tal com ha avançat El Mundo i ha pogut comprovar l'ARA. A més, també s'elimina la deducció proporcional dels subsidis depenent de les hores treballades. És a dir, els beneficiaris cobraran el 100% de l'ajuda independentment de si han tingut un contracte a temps parcial o complet.

Tant Díaz com els secretaris generals de CCOO i la UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, han celebrat aquest l'acord d'aquesta reforma "complexa" beneficiarà sobretot les dones, ja que són les que patien més el fet de cobrar un subsidi menor per venir de contractes a temps parcial. "És una norma profundament feminista", ha reivindicat la ministra de Treball. Alhora ha carregat contra els que consideren que aquestes ajudes són "una pagueta" i ha defensat que aquest "és un dret de les persones treballadores". "Tot el discurs que es fa en molts diaris econòmics no és veritat. El 80% dels perceptors del subsidi no esgoten el temps de l'ajuda", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Un dels elements de la reforma que es mantindrà intacte és la millora de les quantitats del subsidi: passarà a ser el 95% de l'Iprem durant els primers sis mesos (570 euros mensuals si es té en compte l'Iprem actual), però anirà disminuint gradualment a mesura que s'esgotin els 30 mesos durant els quals es pot cobrar. En els sis mesos següents baixarà al 90% d'aquest indicador (540 euros) i fins que es deixi de cobrar l'ajuda serà del 80% (480 euros). Sordo ha celebrat les millores que s'introdueixen tant pel que fa a la quantitat de les ajudes com els col·lectius que s'hi podran acollir, però ha recordat que els sindicats han pressionat fins a l'últim moment per millorar l'Iprem com a indicador de referència.

Aquest subsidi el cobren unes 716.500 persones a tot l’Estat, que ja han gastat l’atur o no han cotitzat prou per cobrar-lo (12 mesos cotitzats en els darrers sis anys). De fet, la reforma també vol ampliar els col·lectius que hi poden optar i, en aquest últim esborrany, incorpora els treballadors agraris eventuals o els menors de 45 anys sense responsabilitats familiars, sempre que ja hagin esgotat una prestació contributiva de 360 dies.

Cargando
No hay anuncios

A més, les víctimes de violència de gènere i els emigrants espanyols retornats al país es podran mantenir sota aquest esquema de protecció sense haver de passar a cobrar l'ingrés mínim vital (IMV). Álvarez ha valorat el compromís del govern espanyol per ajudar al fet que les persones més vulnerables puguin reincorporar-se al mercat de treball i ha posat l'accent en les polítiques públiques d'ocupació que ara hauran d'impulsar les comunitats autònomes.