ECONOMIA
Economia19/06/2020

Adeu a 98 dies d’estat d’alarma: torna la lliure circulació per la UE

Cauen totes les restriccions a partir de diumenge, però es manté la mascareta en distàncies curtes

M. Ferrer/ M. Llull
i M. Ferrer/ M. Llull

Madrid/ PalmaHan passat gairebé 100 dies des de la darrera vegada que vàrem poder desplaçar-nos sense mirar el mapa. Dissabte mitjanit és la data límit de l’estat d’alarma a tot el territori espanyol i de totes les restriccions que va imposar el govern de Pedro Sánchez la mitjanit del 14 al 15 de març. Si bé la llibertat de moviments per les Balears va començar el 8 de juny, quan varen passar a la fase 3, des de la matinada de diumenge és possible desplaçar-se arreu de l’Estat sense més restriccions que l’ús de la mascareta quan no es pugui mantenir una distància interpersonal d’1,5 metres. Comença així la nova normalitat, segons el llenguatge del govern espanyol, que durarà fins que hi hagi un tractament eficaç per combatre el covid-19. Però a efectes pràctics es tracta d’un període amb molts interrogants.

A partir d’ara les comunitats autònomes recuperen totes les competències manllevades i seran les encarregades de regular qualsevol situació. Les comunitats també assumeixen les competències en cas que hi hagi un rebrot, tot i que el Ministeri de Sanitat sempre pot invocar una llei sanitària del 2003 que li permet actuar en casos d’emergència sense informar els territoris. El Comitè d’Alerta i Seguiment del Covid-19 a les Balears (Cacoib) serà l’encarregat d’assessorar el Govern i la presidenta, Francina Armengol, sobre l’evolució de la malaltia. Estarà integrat per un mínim de cinc experts en l’epidèmia, tant des d’un punt de vista científic i sanitari com econòmic i social.

Cargando
No hay anuncios

El Govern balear és l’encarregat de regular l’aforament màxim permès tant a l’interior com a l’exterior dels locals. L’única norma que marca l’executiu espanyol és que es mantingui una distància d’almenys 1,5 metres entre persones que no convisquin a la mateixa llar o que no hagin decidit reunir-se en una trobada privada. L’Executiu ha establert que els establiments d’oci nocturn amb un aforament inferior a les 300 persones podran tornar a obrir, tot i que hauran de tancar a les 2 h de la matinada i no es permetrà el ball a les pistes.

Reobertura al turisme

Cargando
No hay anuncios

El que ha prioritzat de moment la Moncloa és l’obertura al turisme, almenys a l’europeu. Així, a partir de diumenge no hi ha quarantena obligatòria de 14 dies per a totes les persones que entrin a l’Estat. Només Portugal, d’entre tots els països de l’espai Schengen, s’esperarà a aixecar el vet als ciutadans espanyols i reobrirà la frontera terrestre l’1 de juliol, just quan la UE obri també les portes a les visites d’altres països, sempre que tinguin una situació epidemiològica similar a l’europea.

En canvi, les Balears varen començar a rebre turistes alemanys -sense els 14 dies de quarantena- el 15 de juny, quan es va posar en marxa el pla pilot. Els viatgers que han arribat des de llavors a les Illes han hagut d’omplir un qüestionari sanitari dins l’avió i sotmetre’s a un control de temperatura en arribar a qualsevol dels aeroports. Si algun d’aquests procediments indicava que el passatger podia estar contagiat, se li havia de fer una prova PCR i, en cas positiu, s’havia d’aïllar. Per ara, el govern espanyol descarta fer proves generalitzades com reclamen alguns executius de comunitats autònomes.

Cargando
No hay anuncios

A la caça de possibles rebrots

Comença així la feina més complicada per als detectius del coronavirus: seguir la traça dels contactes davant possibles rebrots. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja ha advertit que segur que n’hi haurà, però que és el preu a pagar per intentar recuperar l’economia i, sobretot, el turisme amb vista a la temporada d’estiu. Segons el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, que ha comparegut gairebé diàriament durant tota la crisi, allò important és el control immediat d’aquests casos.

Cargando
No hay anuncios

Ara mateix, segons el Ministeri de Sanitat, en un dia es poden localitzar ja possibles positius. Això sumat a la possibilitat que es facin proves PCR a tots els contactes estrets d’una persona contagiada d’acord amb el nou protocol sanitari, que deixa enrere la quarantena obligatòria de 14 dies per als casos asimptomàtics o lleus -que no requereixin hospitalització- i la redueix a 10 dies. A les Balears, la Conselleria de Salut ha contractat 150 professionals per estudiar els contactes estrets dels casos positius de covid-19.

L’etapa de represa serà llarga. El decret de ‘nova normalitat’, que el Congrés convalidarà aquesta setmana, no té data de caducitat. Només quan el govern espanyol, amb previ informe del CCAES i l’aval del consell interterritorial de Salut -on estan representades totes les comunitats autònomes-, consideri que ha acabat la crisi sanitària i que ja no hi ha risc de grans rebrots. Les pitjors pors se centren ara en la temporada de la tardor, en què la grip pot tornar-se a barrejar amb casos de covid-19. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegurava dijous al Congrés que una segona onada seria “més benigna” perquè la població ja està conscienciada. Simón, al seu torn, recomanava a la població que no sortís de la seva província si no era estrictament necessari, malgrat l’aixecament de l’estat d’alarma. Però el govern espanyol i totes les comunitats ja han donat el tret de sortida al turisme, creuant els dits per no haver de fer marxa enrere.