Com ens afecta la pujada de tipus de la Fed?

Que la Reserva Federal encareixi el preu del diner reforça el dòlar enfront de l'euro, cosa que afavorirà les exportacions europees

LLAST AL SECTOR BANCARI  Els bancs, que en la seva operativa diària compren amb euros un gran volum de dòlars, es veuran afectats per la nova situació.
Albert Vidal
17/12/2015
3 min

BarcelonaLa Reserva Federal nord-americana ha posat fi aquest dimecres a l'era del diner barat en decidir, després de mesos a l'expectativa, apujar els tipus d'interès de gairebé zero a un 0,25%. Aquesta decisió no només té conseqüències per a la primera economia del món, sinó que afecta directament l'economia global. D'una banda, Europa veu com el dòlar es fa fort davant la seva moneda única, cosa que facilitarà les exportacions de productes des de l'eurozona a la resta del món. De l'altra, hi ha els països emergents, que veuen com s'encareixen també les seves divises, que evolucionen juntament amb el dòlar.

Per què aquesta mesura és important per a Europa?

La mesura reforça el dòlar enfront de l’euro, cosa que afavorirà les exportacions europees. En negatiu, els països –especialment emergents– que tinguin deute públic en dòlars trobaran més dificultats per pagar-lo. A més, marca un final simbòlic de la crisi, un factor que no s’ha de menystenir, tenint en compte que l’economia és sovint una qüestió d’expectatives i de l’optimisme dels actors.

La gran oportunitat per esdevenir una potència exportadora

Hi ha possibilitats que el BCE imiti la Fed?

Si Mario Draghi manté el seu 'modus operandi' dels últims temps, és segur que a mitjà termini apujarà el preu del diner. De fet, a l’organisme que presideix se li ha reprotxat que pren les mesures encertades, però ho fa tard. En el cas de la compra massiva de deute –el 'quantitative easing'–, els Estats Units la van començar a aplicar el 2008 i van sortir de la recessió en només un any, mentre que el BCE ha aplicat la mesura a principis d’aquest 2015. També cal tenir en compte que abans d’apujar els tipus, Draghi necessitarà proves que l’economia europea ha millorat en termes de consum i atur.

Com van reaccionar ahir els mercats?

L’Íbex-35, com la majoria de borses europees, va tancar ahir amb canvis mínims, a l’espera de la decisió de la Fed. A Wall Street, però, va quedar clar durant el vespre que Janet Yellen havia fet exactament el que els inversors esperaven. El Dow Jones va créixer un 0,6%, fins als 17.630 punts, després de conèixer la notícia; l’índex S&P 500 va guanyar un 0,81%, fins als 2.062 punts, i el Nasdaq Composite s’impulsava un 0,8%, fins als 5.037 punts. Aquest optimisme moderat va arribar acompanyat d’un descens de l’euro enfront del dòlar: la moneda única europea va caure un 0,2% i es canviava a 1,091 dòlars.

"Anem a una divergència més gran amb els EUA"

Tres preguntes a Robert Tornabell, professor d'economia d'Esade

Ricard Tornabell

És encertada la pujada de tipus?

Sí, perquè aquesta situació ja durava massa, des del 2006. És molt oportuna i necessària.

Quines conseqüències tindrà?

Als Estats Units les hipoteques pujaran del 4% actual al 5%. La decisió també agreujarà el problema dels bons porqueria amb què s’ha finançat el 'fracking'. A Europa es dóna peu perquè l’euro es depreciï més enfront del dòlar: serà més fàcil exportar, però hi ha un efecte pervers, perquè moltes primeres matèries es compren en dòlars.

Quan podrà fer el mateix el BCE?

Anem cap a un augment de la divergència entre els tipus dels EUA i els d’Europa. El BCE aguantarà fins que la inflació estigui prop del 2% i augmentin l’ocupació i el creixement.

stats