Impacte de la pandèmia
Economia03/07/2022

Les agències de viatge perden prop del 40% de la seva facturació en tres anys

Malgrat tot, el sector espera recuperar les xifres prepandèmia el 2023 i confia en el futur d’aquest model

PalmaDesprés de dos anys durs, el sector turístic s’està tornant a posar en marxa amb força a les Balears. Les reserves hoteleres, els vols que arriben i el nombre de turistes comencen a tenir xifres molt semblants al 2019, just abans que esclatàs la pandèmia. Tot i això, n’hi ha que no s’han recuperat del tot, i un exemple són les agències de viatges, que, en aquests moments, facturen entre un 60% i un 70% del que facturaven ara fa tres anys. És a dir, han perdut prop d’un 40% del seu volum de negoci. 

Així ho explica el president de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatges de les Balears, Xisco Mulet, que remarca que enguany no serà, per a ells, el de la recuperació de les xifres prepandèmia. “Des de la Setmana Santa hem tingut dos mesos molt bons i tenim molt bones perspectives, però venim de dos anys durs i la inflació que s’està vivint ens està afectant”, remarca. Tot i això, espera que el 2023 ja es recuperi l’activitat d’abans del covid-19.

Cargando
No hay anuncios

Les agències varen ser les grans protagonistes als inicis del boom turístic: tothom hi havia d’acudir per fer qualsevol viatge. Avui dia, l’habitual és que els turistes es planegin els viatges sols i les agències queden més enfocades als grups i esdeveniments. En aquest context, és un model amb futur? 

Mulet està convençut que sí. Assegura que “encara que hagin estat anys dolents”, el de les agències és un model que continua funcionant, ja que s’han sabut adaptar a cada situació que han viscut. A més, remarca que la gent cada vegada se’n vol anar més informada i “les agències hem donat la cara i hem fet molt bona feina”.

Cargando
No hay anuncios

En el mateix sentit s’expressa el professor de Turisme de la Universitat de les Illes Balears Tolo Deyà: “Encara que des del punt de vista del petit consumidor pugui semblar que cada vegada les agències de viatges tenen menys presència, a gran escala estan aconseguint adaptar-se”. Així, mentre les agències receptives, que organitzen i gestionen els viatges cap a les Illes, continuen donant serveis a touroperadors europeus i gairebé no s’han vist afectades, les emissores, que normalment fan feina per la gent local que vol viatjar fora, han hagut de competir amb les noves tecnologies. “La tecnologia ha estat un gran competidor d’aquestes agències, però moltes s’han especialitzat i han aconseguit tirar endavant”, sosté el professor de la UIB.

Els viatges d’estudis dels illencs

Un dels segments del turisme que tracten les agències són els viatges d’estudis de centres educatius de les Illes, una activitat que tampoc s’ha recuperat: només s’han gestionat entre un 40% i un 50% dels que se solien fer abans del covid. El president d’Aviba apunta a dos motius: la situació econòmica que s’està vivint i el fet que, fins al mes de febrer, la Conselleria d’Educació no va donar autorització per organitzar aquests viatges, que han d’estar previstos dins dels plans d’estudis. Per això hi ha hagut moltes escoles que han optat per no fer-ne.

Cargando
No hay anuncios

Entre els centres que sí que n’han fet, la tendència per triar la destinació també ha canviat. Així, els cursos de Primària han optat per fer viatges interilles o viatges molt curts, mentre que abans anaven a la Península; i els de Secundària han optat per viatjar per dins Espanya (Madrid, Catalunya, Andalusia, Cantàbria...) i menys dies, mentre que abans del covid-19 es feien els viatges a capitals europees.

Encara que els viatges d’estudis dels illencs encara no tornin a la normalitat, el que sí que hi ha tornat ha estat el nombre d’estudiants que han vingut a les Balears. Durant les tres primeres setmanes de juny n’han arribat gairebé 20.000, una xifra molt similar a la d’abans de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

A més d’aquests estudiants, aquest mes també hi ha hagut molts grups que han vingut a través d’empreses peninsulars que organitzen viatges d’oci a les Illes de vacances i festes. Mulet recorda que l’any passat hi va haver “molta polèmica” amb aquestes festes organitzades i que enguany, per evitar aquesta situació, s’han fet reunions a través de la Conselleria de Turisme amb les agències, els hotelers, els ajuntaments i altres institucions implicades “per evitar el que va passar el darrer estiu”. Es refereix, efectivament, al macrobrot de l’any passat, que va provocar la cadena més gran de contagis a l’Estat. 

En aquest sentit, tant el president d’Aviba com el professor de Turisme remarquen la necessitat de diferenciar els viatges d’estudis dels viatges organitzats per empreses. “Els viatges d’estudis sempre han de tenir un component educatiu i han de dur a terme diferents activitats relacionades amb l’educació”, explica Tolo Deyà, que afegeix que hi ha vegades que “aquest punt s’oblida i es té el concepte que són viatges més lúdics o festius”.

Cargando
No hay anuncios