Un altre agost de carburants a l'alça
El combustible toca màxims des de l'abril però omplir el dipòsit és entre 3 i 12 euros més barat que fa un any
BarcelonaQuan la demanda creix els preus s'encareixen. Un fenomen econòmic que cada any es reprodueix a l'agost amb els preus dels carburants, quan la mobilitat augmenta per les vacances d'estiu. I tot i que els preus de la gasolina i el gasoil han consolidat aquesta setmana la tendència a l'alça de les últimes setmanes, el cost en combustible de l'operació sortida serà més barat que ara fa un any, quan l'impacte de la guerra d'Ucraïna es deixava sentir més en el cost dels combustibles.
Hi ha alguns factors que han fet encarir els carburants en les últimes setmanes. A més de l'augment de la demanda, s'hi ha de sumar un element clau: l'acord de l'OPEP+ (els països productors de petroli i els seus socis, entre ells Rússia) de reduir l'extracció de cru per disminuir la producció i fer pujar els preus. Un factor al qual cal sumar també les expectatives d'una demanda més elevada a la Xina.
Per al responsable global de matèries primeres i derivats de Bank of America, Francisco Blanch, les claus de les previsibles pujades de preus en el mercat petrolier són a Rússia, ja que els preus baixos afecten "els seus esforços bèl·lics". També el fet que l'OPEP+ està "mobilitzada" per evitar un col·lapse dels preus. Un últim factor que destaca aquest expert és als Estats Units, "que ha de reposar reserves" i, per tant, augmenta la demanda.
Malgrat la pujada del preu dels carburants de l'última setmana, omplir el dipòsit de 60 litres d'un cotxe és entre 3 –en el cas de la gasolina– i 10 euros –en el cas del dièsel– més barat que fa un any, tenint en compte que aleshores s'aplicava el descompte de 20 cèntims per litre decretat pel govern espanyol, mesura que va decaure amb el canvi d'any.
Segons les dades del Butlletí Petrolier de la UE (que fa la mitjana de preus de quasi 11.500 benzineres de tot Espanya), la gasolina de 95 octans s'ha encarit un 2,1% l'última setmana, i el dièsel un 2,5%. Així, els carburants encadenen quatre setmanes a l'alça i els preus han tornat als nivells del mes d'abril. De fet, l'augment del preu dels carburants va ser una de les causes que la inflació espanyola al juliol tornés a superar el 2%. L'última setmana, el preu de mitjana del litre de gasolina es va situar en una mica més d'1,65 euros, i el de gasoil va costar gairebé 1,502 euros.
Des de l'inici del 2023, la gasolina s'ha encarit un 19,3% i el gasoil un 2,9%. I respecte a fa un mes, quan es va iniciar el període vacacional del juliol, la benzina és un 3,7% més cara, i el dièsel un 4,5%.
Tot i la tendència a l'alça dels preus de les últimes setmanes, els carburants estan lluny encara dels preus màxims històrics, que es van produir el juny del 2022, quan tots dos combustibles superaven els 2 euros per litre. De fet, el preu de la gasolina és un 15% inferior al seu màxim històric, i el gasoil un 21%. Aleshores, per la dependència europea de Rússia pel que fa al dièsel, el preu d'aquest combustible va arribar a superar el de la gasolina en el moment de la màxima pujada, però la situació es va revertir el febrer passat i la gasolina va tornar a situar-se a un preu superior al gasoil, com històricament havia passat.
Tendència a l'alça
La majoria d'analistes de primeres matèries mantenen que la tendència a l'alça del preu del petroli, i per tant dels carburants, es mantindrà. L'estrateg de mercats globals de la plataforma d'inversió eToro Ben Laidler explica que "les retallades de l'oferta de l'OPEP, la resistència del creixement econòmic i les esperances d'estímul econòmic de la Xina impulsen el petroli".
La revolta del Grup Wagner va fer témer un augment del preu del petroli, però la seva poca duració va impactar molt poc en el preu del cru, malgrat que els analistes creuen que a un termini més llarg el preu pujarà. "És probable que el mercat hagi de començar a valorar una prima de risc per al petroli més alta, donada la creixent inestabilitat a Rússia", avisen els analistes d'ING Research Warren Patterson i Ewa Manthey.
Immersos en aquest escenari, els carburants a Espanya, però, van tornar a estar l'última setmana per sota de la mitjana de la Unió Europea, on el preu va ser d'1,789 euros el litre de benzina, i uns 1,642 euros, el de gasoil. Més cars van ser encara a la zona euro, on el litre de gasolina es va pagar de mitjana a 1,847 euros, i el de gasoil a més d'1,674.