L'agost modera l'activitat empresarial a la zona euro tot i la millora del sector serveis
Els països de l'euro registren una millora de l'ocupació
BarcelonaL'activitat empresarial a la zona euro s'ha moderat lleugerament aquest mes d'agost en comparació amb el juliol, tot i que es manté en els nivells més alts dels últims quinze anys. Per primera vegada des de l'inici de la pandèmia, l'activitat del sector serveis va superar la de la indústria, segons les dades avançades de l'índex de referència PMI compost que elabora la consultora internacional IHS Markit.
L'activitat de les empreses europees va continuar en augment, doncs, amb uns increments amb "les taxes més robustes observades en les dues últimes dècades", diu l'informe elaborat per IHS Markit. El fet que els serveis superin en creixement la indústria es deu a "la creixent reobertura de les activitats econòmiques" arreu del continent.
Per contra, l'expansió de la variant delta del coronavirus és un dels motius de preocupació més estesos a la zona euro, la qual cosa ha reduït la confiança dels empresaris. De fet, el creixement del sector serveis va ser més lent que a finals de juliol a causa de l'increment de contagis, que va afectar treballadors i empreses. En aquest sentit, la indústria no es va veure tan afectada pels contagis però sí que es va alentir fins al ritme més baix en sis mesos per culpa de l'escassetat de matèries primeres i components que afecten les cadenes de subministrament.
Així doncs, l'índex PMI compost es va situar en 59,5 punts, set dècimes menys que al juliol.
Costos, preus i contractacions a l'alça
El motor de l'activitat és la forta i creixent demanda, tant a nivell industrial com a nivell dels serveis. Pel que fa a la indústria, l'excés de demanda en comparació amb l'oferta porta mesos provocant colls d'ampolla en el subministrament de materials en molts sectors, la qual cosa ha fet enfilar els costos i, per extensió, els preus a nivells molt per sobre del que era habitual abans de la pandèmia. Aquest fenomen ja estava previst per la majoria de bancs centrals, també el Banc Central Europeu. En els serveis, tot i que en aquest cas no hi ha escassetat, la demanda més gran també ha permès a les empreses incrementar els preus.
La millora de l'activitat dels últims mesos ha comportat una recuperació del mercat laboral a l'Eurozona. "L'ocupació va créixer a un ritme igual al màxim en 21 anys registrat el juliol passat, a causa que les empreses van expandir la seva capacitat en proporció al recent creixement de les carteres de comandes i a les perspectives prometedores" en l'avenç de la vacunació, explica el document. Malgrat notar-se un petit alentiment de la contractació de mà d'obra en el sector manufacturer, el sector serveis europeu va crear ocupació a nivells del 2018.